Beste Chris,
Als lid van de gemeenteraad word ik regelmatig aangesproken op het feit dat ik geen Twitter-account heb. Ik wist lange tijd niet eens wat Twitter was, maar na een tijdje heb ik me er eens in verdiept. Echt enthousiast ben ik er niet over. Het lijkt me veel gedoe steeds berichten te moeten zenden, ik heb geen mobiel internet op mijn telefoon en heb ook af en toe behoefte aan een moment voor mezelf, zonder politiek aan mijn hoofd. Toch hoor ik collega’s en burgers steeds weer vragen waarom ik niet twitter. Moet ik er toch maar aan beginnen?
Twitteren
Beste twitteren,
Als u geen zin heeft om te twitteren, is er geen enkele reden om eraan te beginnen. Twitter is een hype. Er was enige tijd extreem veel aandacht voor dit nieuwe medium: u kon geen krant openslaan of er werd aan Twitter gerefereerd. Nog steeds worden in het nieuws tweets geciteerd en zijn sommige burgers de hele dag op het medium aanwezig. Maar de overdreven aandacht die Twitter aanvankelijk genereerde is alweer over. De vraag is of Twitter u als politicus iets concreets oplevert. Het antwoord is in de meeste gevallen: niets.
Sommige politici geloven dat ze burgers gemakkelijk via Twitter kunnen bereiken. Toch is dat zeer twijfelachtig. De meeste burgers zitten niet op Twitter en dat geldt dus ook voor uw eigen achterban. De kans dat u via Twitter massa’s burgers bereikt is relatief klein. U kunt zich beter richten op de massamedia want die hebben een veel groter bereik. U kunt Twitter natuurlijk inzetten om een betere ingang te krijgen bij de reguliere media, maar de vraag is of u in dat geval niet beter eens een kop koffie kunt drinken met lokale journalisten en bloggers. Dat is waarschijnlijk minstens zo effectief.
Door de hype rond Twitter is het idee ontstaan dat burgers met u veel zinvolle ideeën over politieke kwesties kunnen delen die u vervolgens in uw werk kunt gebruiken. Hier bestaan helaas maar weinig voorbeelden van. Ook het aantal gevallen waarbij burgers daadwerkelijk via Twitter werden gemobiliseerd en politiek in actie kwamen is beperkt. De kans is dus groot dat u met twitteren weinig opschiet. Het kost u wel tijd, u bereikt weinig burgers, journalisten kunt u via andere kanalen bereiken en burgers leveren u nauwelijks relevante input voor uw werk.
In de huidige politiek is authenticiteit veel belangrijker dan twitteren. U moet ‘zichzelf zijn’ en datgene doen wat bij u past. U heeft wel een individueel profiel als raadslid nodig, maar u hoeft daarvoor juist niet met alle trends mee te gaan. Het is prima om sommige trends links te laten liggen en uw band met uw achterban op een geheel eigen manier vorm te geven. Er is niets mis met werkbezoeken, kraampjes op de markt en nieuwsbrieven. Al die initiatieven bereiken natuurlijk niet de hele bevolking, maar dat geldt voor Twitter ook.
Chris Aalberts beantwoordt iedere week vragen van burgers of politici. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord.