Het meldpunt voor internetdiscriminatie MiND (een overheidsorganisatie, niet te verwarren met het niet langer gesubsidieerde Meldpunt Discriminatie Internet, MDI) heeft ook in 2015 meldingen over discriminatie op internet binnen gekregen.
In totaal kwamen er online 652 meldingen binnen. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van 2014. De meeste meldingen hadden betrekking op discriminatie op grond van ras (44%) en godsdienst (22%).
Ruim de helft van de uitingen (64%) werd gedaan op social media.
Het gaat hier wel slechts om alleen meldingen, en in de meeste gevallen betreft het een discriminerende mening, geen discriminatie in de praktijk zoals werkweigering, geweld of uitsluiting.
Meldingen die MiND binnen kreeg zijn onder meer: ‘Alle asielzoekerscentra plat branden.’ en ‘Moslims in veewagens trappen en deporteren’.
“Dit soort verwerpelijke uitingen zijn helaas aan de orde van de dag. We zien dat maatschappelijke discussies ook zorgen voor ontsporing op internet. Mensen reageren impulsief op bijvoorbeeld social media of naar aanleiding van nieuwsberichten, waarbij ook gediscrimineerd wordt. Het is belangrijk dat dit wordt gemeld”, zegt directeur Titus Visser.
Anp/TPO
Waarom dit zo belangrijk is om te melden en wat daarvan het nut is (dit soort meldpunten bestaan al tientallen jaren, en al tientallen jaren worden er een paar honderd meldingen per jaar gedaan) zegt directeur Titus Visser er niet bij.
De voorbeelden die Visser noemt geven een nogal vertekend beeld van ‘discriminatie op internet’. Niet alleen worden er op internet kwetsende dingen geschreven over asielzoekers of moslims maar ook over Joden, ongelovigen, blanken, Nederlanders, westerlingen, vrouwen, PVV-stemmers, VVD-stemmers, Powned-leden, Geenstijl-medewerkers, Telegraaf-lezers en heteroseksuele blanke mannen worden met grote regelmaat zeer discriminerende en bijzonder kwetsende dingen gezegd. Je zou het gerust ‘verwerpelijke uitlatingen’ kunnen noemen.
Het is niet bekend of ook dit soort dingen worden gemeld en of de MiND-directeur net zo happig is op dit soort vormen van ‘discriminatie’ als dat hij is op de ‘verwerpelijke’ ‘islamofobie’ en ‘xenofobie’.
De ervaring met dit soort meldpunten leert echter dat in het dubbelematenland Nederland ook als het gaat om ‘discriminatie op internet’ gewoon wordt gemeten met de dubbele meetlat. Uiteraard op uw kosten.
TPO