Beste Chris,
In Amsterdam is deze zomer voor de derde keer op rij een belangrijke metroroute (de Oostlijn) afgesloten voor renovatie. Zeker twee maanden kan er geen gebruik worden gemaakt van de metro. Dit levert uiteraard veel ongemak op want in deze twee maanden is het ook toeristisch hoogseizoen. De jaren hiervoor heeft de metrotunnel helemaal voor niets dicht gezeten. Twee keer is geprobeerd de metrolijn te renoveren, twee keer ging dat mis. Het heeft inmiddels wel al vele miljoenen gekost en elk jaar weer die wereldstad onwaardige overlast, maar ze zijn nog geen meter opgeschoten.
Hoe kan dit? Er moet toch ook ergens een wethouder verantwoordelijk zijn voor het mislukken van miljoenen kostende projecten, en die wethouder moet dan toch opstappen als het telkens zo enorm misgaat? Als je weet dat het de vorige twee keer ernstig is misgegaan dan laat je diezelfde wethouder toch niet nogmaals dit project leiden? Dit is tot op heden niet gebeurd, en de Amsterdammer heeft, wederom, het nakijken.
Gefrustreerde metroreiziger
Beste gefrustreerde metroreiziger,
De wethouder waar u over klaagt heet Eric Wiebes (VVD). Hij is inderdaad niet weggestuurd om de problemen bij de Oostlijn. Daarvoor is de gemeenteraad van Amsterdam verantwoordelijk. Zij vormen het hoogste gezag binnen de gemeente en bepalen of wethouders mogen blijven zitten of niet. Zij twijfelen kennelijk niet aan Wiebes’ kunnen. Op basis waarvan ze dat vertrouwen hebben, is onduidelijk. Aangezien zij u als inwoner van Amsterdam vertegenwoordigen, zou u deze vraag eigenlijk aan bijvoorbeeld Marjolein Moorman, Robert Flos of Marieke van Doorninck moeten stellen.
Er zijn veel nuances mogelijk over hoe verantwoordelijk een wethouder is en wat hij echt aan problemen zoals de Oostlijn kan doen. Uiteindelijk is de planning van de renovatie niet gemaakt door Wiebes, maar door zijn ambtenaren. Maar Wiebes blijft wel degene die het uiteindelijke plan onder ogen kreeg en er zijn handtekening onder zette. Dat hij misschien niets aan de concrete problemen kan doen, maakt daarbij politiek gezien niets uit. Hij heeft het plan voor de renovatie immers goedgekeurd.
Maar daar blijft het niet bij: de gemeenteraad keurde het plan ook goed. Er gaan zaken mis die vooraf bekend hadden kunnen zijn en waar ook door de gemeenteraad niet naar is gevraagd. Misschien waren niet alle problemen te voorzien, maar die in 2010 waren ronduit stompzinnig. De gemeenteraad dacht daar ook niet over na en dus sturen zij nu de wethouder niet naar huis. Ze hebben zelf ook boter op hun hoofd. Ze wisten het immers niet beter toen ze met de renovatie instemden.
Dacht u dat de VVD in Amsterdam erg bezorgd is over de blunders van Eric Wiebes? Natuurlijk niet, want de meeste burgers volgen de lokale politiek toch niet en weten niet wie hij is. Ze straffen de VVD niet af voor dit probleem, net zoals de medeverantwoordelijke coalitiepartners PvdA en GroenLinks hierop niet worden afgerekend. Zolang burgers niet massaal het opstappen van een wethouder eisen of hier in het stemhokje consequenties aan verbinden, verandert er niets. En dus komen de partijen zelfs niet op het idee portefeuilles van wethouders om te wisselen terwijl de gemiddelde burger dat logisch zou vinden.
U kunt er al met al niet vanuit gaan dat u volgend jaar zomer wél met de metro kunt.
Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag van burgers of politici bij ThePostOnline.nl Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: gemeente Amsterdam.