Griekenland moet uit de Schengenzone worden gezet als dat land niet meer doet aan grensbewaking. Dit heeft de Oostenrijkse minister Johanna Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken gezegd in een dit weekend te publiceren vraaggesprek.
Mikl-Leitner zei tegen Die Welt am Sonntag dat er over het vertrek van Griekenland uit de Schengenzone moet worden gesproken als dat land niet eindelijk werk maakt van de bescherming van de buitengrenzen van deze zone.
De bewindsvrouw noemde het een mythe dat de Grieks-Turkse grens niet kan worden bewaakt. De Griekse marine behoort tot de sterkste van Europa en kan ook betrokken worden bij de beheersing van de vluchtelingenstroom. Het geduld van veel Europeanen met Griekenland is bijna op, aldus Mikl-Leitner.
Maandag spreekt Mikl-Leitner in Amsterdam met Europese collega’s onder meer over plannen voor een Europese kustwacht.
In het Luxemburgse drielandenpunt Schengen werd in 1985 de eerste overeenkomst voor de opheffing van grenscontroles getekend door vijf EU-staten. Alle controles aan de binnengrenzen moesten verdwijnen en alleen de buitenste grenzen van de betrokken landen zouden gecontroleerd worden. Inmiddels liggen 26 Europese landen in de zone, Griekenland sinds 2000.
Anp