Dat Carlos Slim vandaag de overeenkomst opzegt waarin is bepaald dat América Móvil haar belang niet mag uitbreiden tot meer dan 30%, is niet meer dan een plaagstootje van de Mexicaanse telecomgigant, stelt Jos Versteeg (analist Theodor Gilissen) tegenover ThePostOnline. Dat de op één na rijkste man ter wereld KPN uiteindelijk overneemt is aannemelijk, maar daar zal hij mee wachten totdat de schuldenbalans op orde is.
Carlos Slim is een grootaandeelhouder die een voet tussen de deur wil hebben in Duitsland. Vervolgens heeft KPN de Mexicanen geen rol gegeven in de beslissing tot het verkopen van haar Duitse dochtermaatschappij, nota bene aan een zeer grote concurrent van América Móvil: Telefonica.
Met het plaagstootje van vandaag laat Slim even zien wie de baas is, zo stelt Versteeg: “De standstill overeenkomst was er puur om KPN te pleasen. Slim laat nu zien dat die overeenkomst niet voorstelde. Je mag aannemen dat hij het bod dat er nu ligt (6 miljard euro) te laag vindt. Hij laat op deze manier zien dat de overeenkomst uit februari een papieren tijger is.”
Versteeg verwacht niet dat de beslissing erop wijst dat KPN op ook daadwerkelijk een bod gaat doen op KPN:
“Op korte termijn gaat América Móvil KPN niet overnemen, omdat de schulden van KPN te hoog zijn, Slim is daar vrij conservatief in en wil zijn huidige kredietbeoordeling niet verliezen. Bovendien hebben ze met 30% van de aandelen doorgaans al genoeg macht op de aandeelhoudersvergadering, omdat nooit iedereen komt opdagen.”
Versteeg schetst het dilemma als het gaat om de geplande verkoop van E-plus:
“Een verkoop van E-plus zorgt voor een veel gezonder KPN, waardoor het wél interessant wordt om een bod te doen. Met de 6 miljard cash uit die overeenkomst is de balans van KPN weer behoorlijk op orde.”
“Aan de andere kant wil hij niet dat zijn grote concurrent Telefonica een grotere machtspositie krijgt in Duitsland, het belangrijkste land in de Europese telecommarkt.”
Hoewel het Carlos Slim niet lekker zit dat concurrent Telefonica zijn invloed op de Duitse telecommarkt vergroot, verwacht Versteeg niet dat America Movil uiteindelijk tegen de verkoop van E-plus zal stemmen:
“Ik verwacht dat America Movil uiteindelijk de verkoop niet gaat blokkeren, maar hoogstens een hogere prijs probeert af te dwingen. Dat betekent overigens niet dat de verkoop bezegeld is, de Duitse toezichthouders gaan zich hier ook zeker nog over buigen, de kans is aanwezig dat ze dwars gaan liggen.”