Een vaakgehanteerd concept, maar vooral een aardige smoes om nog even horizontaal de wereld aan de binnenkant van je ogen te bekijken: slaap inhalen. Genoeg over de Vogelaarswijken. Werkt slaap inhalen wel?
Waarschijnlijk niet. Er is amper bewijs dat slaap inhalen echt effect heeft. Het circadiaan ritme (biologische slaapritme) verstoren is ook niet aan te raden: door laat te gaan slapen, is het moeilijker om de dagen er na slaap in te halen. Het beste is dan ook om te streven naar een consistent slaapritme.
Een normaal ritme is iets waar niemand aan begint, want: saai, burgerlijk en suf. Wat gebeurt er als je de een nacht niet slaapt (behalve dat je het naar je zin hebt/niet kan slapen)? Je creeërt een slaaptekort, al is dat in een paar dagen in te halen. Zolang je de eerste dagen maar een paar uur extra slaapt en het snel weer afbouwt naar je normale ritme, bijvoorbeeld: twaalf, tien, acht uur slaap.
Dat betekent dat je winst kan boeken door wakker te blijven, want je hoeft niet elk uur verloren slaap ‘terug te betalen’. Blijf dus extra lang op deze zomer en tijdens de volgende tentamenperiode.
Dit artikel verscheen i.s.m. United-Academics en verscheen eerder hier.