Hoe verklaar je dat het zo stil blijft over de bedreigingen die jij en andere publieke figuren hebben ontvangen?
“Metro-columnisten en -journalisten worden gewoon genegeerd. Het is een fout van de mainstream media, dat ze eraan voorbijgaan dat deze krant ‘s ochtends door heel Nederland gelezen wordt. Ik snap niet dat daar zo denigrerend over wordt gedaan.”
Monique Samuel deed in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink een oproep aan degenen die haar hebben bedreigd. Wat viel je daarbij op?
“Ik denk dat EO zich te pletter schrok van die oproep. Dat zag je aan Andries Knevel. Wat ik interessant vond aan dat moment, was de lichaamstaal van iedereen aan tafel. Het boeide niemand aan tafel ook maar ene ruk.”
Waarom interesseert het hen niks?
“Het zijn keurige mensen, keurige gelovigen, keurige moslims en christenen. Die hebben oog voor elkaar, die hebben respect voor elkaar, die geven elkaar echt geen podium om elkaar af te vallen. Het is niet zo dat de EO strijdt tegen moslims.
“Wat je bij de EO juist ziet, is respect voor de ander om de lieve vrede te bewaren. Ze durven de discussie niet aan te gaan, omdat ze niet weten wat er in Nederland speelt, omdat ze in witte enclaves wonen. Dat ik al vijftien jaar in Bos en Lommer woon, is mijn keuze. Mij krijg je never nooit meer in een wit reservaat.”
Wat viel je op aan de bedreigingen die je kreeg?
“Het gemak waarmee de jeugd van tegenwoordig dit soort taalgebruik bezigt… Ik vind het shocking. En de profielfoto’s. Het waren hele leuke en hippe jongens en meisjes die in Nederland zijn geboren. Het zijn gewoon buren. Ik snap niet dat kinderen die er nog nooit hebben gewoond, boos worden als er iets over Turkije wordt gezegd. Eentje was zelfs blij dat hij met zijn bedreiging op GeenStijl stond. Ik denk dat de ouders het niet eens weten.
“Ik snap het echt niet. Mijn generatie heeft er juist alles aan gedaan om in vinexwijken te kunnen wonen. Ik snap niet waar ze gelijkgestemden tegenkomen. Ik word daar wanhopig van. Die kindertjes die dit doen, dat zijn de journalisten, de artsen, de rechters van morgen. En door de blanke grachtengordel wordt dat ontkend.”
Vertegenwoordigers van die Grachtengordel zeggen dat ze flashbacks krijgen naar 2002. Zij zeggen dat je tegenwoordig prima kritiek kan leveren op de Islam.
“I rest my case. Die lui weten niet wat zich afspeelt in Nederland. Neem Max van Weezel die vorige week op de radio de bedreigingen aan mijn adres bagatelliseerde. Hij deed er lacherig over. Ze houden hun eigen wereld in stand en ik weet niet waarom ze het doen. Ik werk al jaren voor Metro en GeenStijl, en ervaar nog dagelijks dat je daarmee niet serieus wordt genomen. Als Jelle Brandt Corstius was overkomen wat mij is overkomen, had de hele Grachtengordel hem gesteund en had hij duizend klussen gekregen.”
Je klinkt niet echt positief.
“Nederland is op. Neem de armoede. Die komt niet door de economische crisis, maar door het nieuwe status quo. Bij armoede krijg je meer agressiviteit en criminaliteit. Je gaat naar de haves en de have-nots. Met dank aan Job Cohen.”
Heb je ook nog steun gekregen?
“Politici die over mijn rug, over mijn bedreigingen, tweets de wereld in gaan sturen, vind ik symboolpolitiek. Daar wil ik helemaal niets van horen. Die moeten zich gaan schamen. Politici die een tweetje sturen en ‘Foei, mag niet hoor’ zeggen, vreselijk. Politici zijn de aanstichters van de huidige situatie in Nederland. Zij zijn de reden dat we niet meer kunnen zeggen wat we willen. En wat betreft de steun: ik had het heel prettig gevonden als meer columnisten en journalisten het voor me hadden opgenomen. Zo’n Max van Weezel die een beetje zit te lachen… Ik word er misselijk van.”
Dit interview werd eerder gepubliceerd in dagblad Metro.