Steffie Aarten is onze correspondent in België, alwaar ze voor Campus verslag doet van het studentenleven bij onze zuiderburen. Vandaag: het zoeken van een woning.
Momenteel schrijf ik, Belgische Campus correspondent, deze column vanuit een luxe tuinstoel, uitkijkend op een wapperende Friese vlag, water, boten vol roodverbrande Duitsers en de waterpoort van Sneek. Op een paar toeristen na is België dus in geen velden of wegen te bekennen. Maar dat blijft natuurlijk niet zo. Na een welverdiende Noordelijke vaderlandsdip is het weer tijd om Zuidwaarts te trekken voor de studie. Genoeg Heimat gezwets van mij dus, en tijd voor wat praktisch advies over dat andere uiteinde van ons taalspectrum.
Zeker als dit je eerste Vlaamse studiejaar gaat worden, heb je nog wel wat gezoek en geregel voor de boeg. Heb je eenmaal je studie en stad gevonden, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een fijn kot. Niet om friet in te bakken, maar om in te wonen.
Als je nu nog moet beginnen met zoeken moet ik je, als verantwoordelijke correspondent, een klein schopje voor je kont geven. Ik zal hieronder een regel openlaten, zodat je even de tijd hebt om dit bij jezelf te doen.
– –
Oké we kunnen verder. Het goede nieuws is dat ook ik, twee jaar geleden, pas in augustus echt begon met het zoeken naar een kot, en nog ruim binnen de tijd een mooi exemplaar heb kunnen bemachtigen via studentenhuisvesting, weliswaar iets buiten mijn studiestad Brussel, maar ik sta er nog altijd met plezier onder de douche. De druk is dus, ook omdat het academisch jaar pas begint op 1 oktober, ietsje minder hoog dan in de grote Nederlandse studentensteden.
Plan je bezichtiging(en) het liefst zoveel mogelijk samen met andere Belgische zaken zoals het inschrijven bij je nieuwe universiteit of hogeschool en vraag of je eventueel in de middag mag komen kijken, zodat je genoeg tijd hebt om er naartoe (en weer terug) te reizen, als je van ver moet komen.
Hoewel de gemiddelde huur van een kamer, afhankelijk van waar je zit, nog steeds onder de Nederlandse huurprijs ligt, stijgt ook in de grote studentensteden van België ieder jaar de vraag naar woonruimte voor studenten, en daarmee helaas ook de prijs. Je betaalt voor een redelijke studentenkamer in de grote steden gemiddeld tussen de 250 en 320 euro huur per maand, en reken erop de kamer ook echt twaalf maanden te huren, in België is het namelijk gebruikelijk om een jaarcontract af te sluiten voor een studentenkot.
Nu is ook het moment om je studiefinanciering te regelen met de Duo als je dat nog niet hebt gedaan. Die mag je namelijk meenemen naar België, mits je een door hun goedgekeurde opleiding gaat doen. Alle info hierover kun je vinden op de site van de Duo. Ten slotte, wanneer je een kot hebt gevonden en je echt helemaal klaar bent om te vertrekken, is het tijd om je uit te schrijven bij de gemeente in Nederland. Vraag hierbij naar een verklaring of je gehuwd bent of niet, want hier gaan ze naar vragen wanneer je je weer in wilt schrijven bij de gemeente in België.
Alle begin is moeilijk, maar vrees niet. Ik zal de komende maanden meedenken met de meest waarschijnlijke gaten in de weg (laten we het Belgisch houden) die je tegen kunt komen, en je er zo goed als ik kan omheen manoeuvreren.
Terwijl jij het bovenstaande allemaal gaat regelen neem ik, als oude rot, nog een hapje van mijn sûkerbôlle en geniet van het zonnetje. Het immigranten leven is hard, en goed opladen is dus ook zeer belangrijk. Wij spreken elkaar over een maandje wel weer, wanneer jij toe bent aan Belgische ambtenaren, wijkagenten, en studentenkringen. Heb je in de tussentijd echter een brandende vraag of België gerelateerde kwestie die moet worden opgelost, schroom dan niet om die vraag in de comments achter te laten, ik zoek het voor je uit!