HILVERSUM – Rambam heeft een onderzoek gedaan naar matchfixing. Dat bevestigde eindredacteur Erik Noomen dinsdag, nadat de KNVB bekend had gemaakt dat zeker één voetballer benaderd was om het verloop van een wedstrijd te beïnvloeden.
Journalisten van het VARA-programma benaderden meerdere Nederlandse voetballers, die actief zijn op verschillende niveaus. Ze deden dat naar aanleiding van tips over bepaalde personen. "Er was gerede twijfel'', aldus Noomen. De bevindingen van het programma geven nog geen aanleiding een uitzending te maken. Wat er precies naar voren is gekomen tijdens het onderzoek, wil Noomen niet kwijt.
Een van de spelers die zijn benaderd door Rambam stapte naar de KNVB. Dat was de reden voor de voetbalbond om het Openbaar Ministerie in te schakelen. Uit onderzoek bleek dat productiemaatschappij CCCP, dat Rambam maakt, de bron was. "Wij staan aan dezelfde kant als de KNVB. Ook wij willen matchfixing uitbannen, alleen doen zij dat met een meldpunt en wij met een verborgen camera. We hadden tips gekregen en dat gaf de doorslag om dit zware journalistieke middel in te zetten'', aldus Noomen.
Hij is overtuigd dat er geen strafbare feiten zijn begaan en dat de journalisten moreel verantwoord hebben gehandeld. "Het lijkt nu alsof wij spelers in de problemen wilden brengen, maar het tegenovergestelde is waar. Spelers zijn niet gedwongen om hierin mee te gaan en een deel van de gesprekken die we hebben gevoerd, zijn wellicht niet eens opgemerkt als matchfixing.'' Of er concrete voorstellen zijn gedaan aan spelers, laat Noomen in het midden.
Er is geen onderzoek gedaan naar matchfixing bij andere sporten. Ook zijn geen spelers in het buitenland benaderd.