De politie heeft geen indicatie dat lokale actiegroepen die zich keren tegen de komst van vluchtelingen in azc’s de krachten bundelen. Dat zegt althans een woordvoerster van de Nationale Politie vandaag. In het AD van vandaag verklaart een politiechef van het district Twente juist dat er aanwijzingen zijn dat er nu ook wordt overlegd over de manier van actievoeren.
Terwijl de districtchef in het AD haar verhaal doet, doet de Nationale Politie tegenover persbureau ANP andere verklaringen. Volgens de Nationale Politie is het juist “niet zo dat via sociale media massaal wordt opgeroepen om ergens te gaan betogen”. Wel zijn er mensen van actiegroeperingen bij de protesten, “Maar dat is dan wel iemand die ook in die buurt woont”. Het is volgens de Nationale Politie niet zo dat mensen vanuit Groningen naar Geldermalsen gaan om daar te protesteren tegen de komst van een opvangcentrum.
De districtchef Twente, Janny Knol, zegt tegenover het AD over demonstranten van de groep DTG (Demonstranten Tegen Gemeente) juist, “Zij demonstreerden in het begin alleen tegen de komst van een azc naar hun stad, maar onlangs doken ze op in Apeldoorn”. Waarbij ze er op wijst dat ze ook verder reizen, “En nu kondigen ze aan naar Utrecht te komen”.
Volgens Knol legt de politie ook huisbezoeken ter ontmoediging af. Tijdens zo’n huisbezoek wijst de politie hen erop dat er hard wordt ingegrepen als tijdens een protest de openbare orde wordt verstoord. Janny Knol, politiechef van het district Twente, “We doen dat om duidelijk te maken dat iedereen het recht heeft om te demonstreren, maar dat er wel regels zijn waar iedereen zich aan dient te houden”.
De Nationale Politie zou op Facebook uitkijken naar de groepen, zo weet het AD. Maar de politie wil nu over het monitoren tegelijk ook niet veel kwijt, “We monitoren het wel, maar wie we in de gaten houden en hoe we dat doen, kunnen we om tactische redenen niet zeggen”.
Volgens het AD constateert de politie dat actiegroepen zich niet langer tot de eigen regio beperken en vaker overleggen over de manier van actievoeren. De landelijke politie houdt het bij de verklaring, “We hebben geen aanwijzingen dat er sprake is van een landelijk netwerk”. De Twentse districtschef geeft aan de sfeer te zien verharden, zoals bij de rellen in Geldermalsen.
(TPO/ANP)