De opiniepagina’s zijn bedoeld voor discussie, voor dialoog, het uitwisselen van argumenten rondom een bepaald thema. Helaas worden deze pagina’s ook gebruikt om ‘je zegje te doen’. Gewoon, even lekker zeggen wat je wil zeggen. Zeker als je een bekende kop hebt, krijg je gewoon een halve pagina voor jouw zegje. Maakt verder niet uit of het zin heeft wat je zegt, je wilt gewoon je zegje doen. Zo ook Paul Cliteur in de Volkskrant van 28 augustus. “Waarom schiep God de tijger niet als vegetariër?”
Niet alleen is het gatenkaas wat betreft de argumenten, er wordt ook niets mee bereikt. De seculiere wereld juicht dit stukje toe, de rest kijkt vol afgrijzen naar de onzin die geschreven staat. Spreken voor eigen parochie noemen we dat. Het doel van zijn opiniestuk zou zijn om op te trekken tegen het fundamentalisme, maar die fundamentalisten zijn erger gewend, en zeker ook beter. Dawkins krijgt een treurig glimlachje op zijn gezicht bij de inhoud van het stuk, “goed geprobeerd hoor jongen, je komt er wel!”
De echte aanval richting fundamentalisme zou moeten komen uit eigen hoek, zoals in the Newsroom in het eerste seizoen de anchor van het programma als Republikein kritisch ging kijken naar het Republikeinse gedachtegoed. Feiten werden op tafel gelegd, koppen gingen rollen en Will McAvoy (de anchor) werd berucht in eigen kringen. Het heeft geen zin om als seculier persoon de fundamentalisten te bestrijden, zoals het ook geen zin heeft om vanuit links rechts te gaan bestrijden.
Dialoog, dat wil nog wel eens werken. Een dialoog met wederzijds respect voor elkaar waarbij geluisterd wordt naar de argumenten van de tegenstander. In een dialoog ga je niet je zegje doen. In een dialoog ben je oprecht benieuwd waarom Rutte denkt dat meer asfalt Nederland nog meer op weg gaat helpen. Ga de dialoog aan met de fundamentalist en vraag hem of haar waarom homoseksuelen niet met elkaar mogen trouwen. Wie weet gaat de fundamentalist dan ook interesse tonen in jou en vraagt hij of zij jou waarom je vindt dat homoseksuelen mogen trouwen. Zo kom je weer een stap verder in een beschaafde samenleving.
Nathanael Korfker is student wijsbegeerte aan de VU