RotterZwam, de eetbare paddenstoelen uit Rotterdam.
Achter deze slogan zit een coöperatieve samenwerking tussen Moestuinman Rotterdam, Mark Slegers en Siemen Cox. Een coöperatie geïnspireerd door The Blue Economy.
Siemen Cox werkte in de financiële dienstverlening, waar hij de laatste vijf jaar interim teamleider was, maar voelde zich niet echt verbonden met de branche. Hij ging op zoek naar zijn passie en na wat onderzoek begon hij met het duurzaam verbouwen van oesterzwammen in Rotterdam.
“We kweken oesterzwammen middenin Rotterdam, één van de belangrijkste grondstoffen die we daarvoor gebruiken is koffieprut, dat wordt normaal gezien als afval, maar wij halen dat met de bakfiets op bij de lokale horeca en gebruiken het weer. Van het product dat overblijft maken we met behulp van wormen weer compost, en die compost verkopen we weer. We zijn dus niet alleen aan het recyclen, maar zelfs aan het upcyclen!”
Zijn partners kwamen op het idee nadat ze zich hadden verdiept in The Blue Economy van Gunther Pauli: “Hij is de bedenker van The Blue Economy. In zijn boek beschrijft hij 100 businesscases waarmee je duurzaam kan ondernemen, en dit was er één van.”
Cox hoeft niet zo nodig heel Nederland te veroveren met zijn concept:
“We zouden het mooi vinden als ze in Amsterdam ook zo’n initiatief starten, AmstelZwam of zo. Ze mogen bij ons komen kijken hoe wij het doen, en het dan zelf uitvoeren. We hoeven geen grote franchise-organisatie te worden, dat past niet bij onze visie. Het moeten juist lokale kleinschalige initiatieven zijn, dat is logistiek ook veel duurzamer.”
De Rotterdamse paddestoelen zijn net zo duur als reguliere oesterzwammen: “Duurzaam heeft de naam duur te zijn, dat willen we niet. We verkopen de paddestoelen tegen reguliere groothandelprijzen.”
Siemen Cox werkt samen met Mark Slegers en Moestuinman. Slegers is al een aantal jaren werkzaam als adviseur en helpt andere bedrijven met aantoonbaar duurzaam te ondernemen. Met RotterZwam wil hij nu zelf ‘nog meer duurzaamheid tot uitvoering brengen en daarmee anderen inspireren en aansporen.’
Moestuinman heeft als doelstelling om stadslandbouw toegankelijk te maken voor alle Rotterdammers. Daarnaast streeft hij duurzame vormen van lokale voedselvoorziening na.
De nadruk ligt momenteel op voedselsystemen: “uiteindelijk is de opbouw, het onderhouden en uitbouwen van veerkrachtige samenlevingen in het algemeen het ultieme doel.”
Toe maar!
Meer informatie op www.rotterzwam.nl en https://www.facebook.com/Rotterzwam