Het kabinet en de coalitiepartijen VVD en PvdA hebben geen initiatieven genomen om andere partijen te vragen toe te treden tot de coalitie en hebben daartoe ook geen plannen. Dat schrijft minister-president Mark Rutte (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer na vragen van PVV-leider Wilders over vermeende geheime gesprekken tussen de coalitie en D66.
Lees verder onder de brief van Rutte
D66-leider Alexander Pechtold wil niet rechtstreeks ingaan op de vraag of hij geheim overleg heeft gevoerd met de coalitie over toetreding van zijn partij tot het kabinet. “Ik herken me niet helemaal in het beeld in de media”, zei hij donderdag tegen het ANP.
Pechtold erkende wel dat er gesprekken zijn geweest met de coalitie, maar die zouden over de inhoud van het beleid zijn gegaan. “Als die tot iets hadden geleid, had u dat van mij gehoord. Ik heb nu geen behoefte tot nakaarten.”
CDA-leider Sybrand Buma noemde het ‘bizar’ dat het kabinet praat over uitbreiding van de coalitie in plaats van zijn werk te doen. “Het moet gaan over de oplossingen voor de crisis.” Buma is naar zijn zeggen niet betrokken geweest bij het overleg met D66. Als hij daarvoor gevraagd was, was het antwoord nee geweest, liet hij weten.
Bronnen zeggen dat er op verzoek van Pechtold is gesproken over toetreding van D66 tot het kabinet. Pechtold zou daarbij twee ministersposten hebben gewild: die van Binnenlandse Zaken en van Wonen en Rijksdienst. De ministers Ronald Plasterk (PvdA) en Stef Blok (VVD) hadden dus moeten plaatsmaken voor D66’ers. De post Binnenlandse Zaken zou Pechtold voor zichzelf op het oog hebben gehad. Verder zou Pechtold het sociaal akkoord willen openbreken om meer geld vrij te maken voor onderwijs. Voor de coalitie zou dit alles onbespreekbaar zijn geweest.