Een jurk die de wereld meteen in twee kampen verdeelt: de overgooierhaters en de overgooierliefhebbers. Ik ben vanuit het haatkamp weer overgelopen naar het liefhebberskamp.
Mijn eerste overgooierliefde stamt uit mijn prille kindertijd. Ik was vier jaar, ging bijna naar de Gorechtkrekel en mijn moeder had een overgooiertje van rood ribfluweel voor me genaaid. Ik had Otjehaar (in de jaren ’70 dienden kleuters kort haar te hebben) en Bunnyschoenen met kousen, waarvan er op alle foto’s één is afgezakt. Wat voelde ik me stoer in die ribfluwelen overgooier. Het liefst had ik hem elke dag aan, als ik met mijn mandje met een appel en jokidrink naar school wandelde. Minder blij was ik toen ik op mijn kop aan de rekstok zwiepte. De overgooier viel in zijn geheel op de grond, en zo hing ik in mijn hemd en onderbroek tussen hemel en aarde. Wat hebben ze gelachen, de jongens van de Gorechtkrekel. Diepe schaamte. Ik begon de overgooier te mijden.
Ik kwam in het overgooierhaatkamp terecht toen mijn moeder opnieuw een overgooier voor me had genaaid, een groene. Ik was toen inmiddels achttien en vond een overgooier waarschijnlijk een soort van hip. Ik had het patroon en de stof zelf uitgezocht. Mijn moeder schatte mijn figuur stelselmatig twee maten te groot in. Misschien zei daarom die mevrouw in het Vondelpark, waar ik samen met een vriendin op een bankje zat, tegen me:
“Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap.”
“Ik ben helemaal niet zwanger!” riep ik. De vrouw maakte zich snel uit de voeten.
“Je hebt geen buikje, het komt door je overgooier,” suste mijn vriendin mijn snel aanzwellende buikjesonrust. De overgooier heb ik daarna nooit meer aangedaan. Uberhaupt geen overgooiers meer. Ik haatte ze.
Tot en met deze overgooier. Ik lijk daar niet zwanger in. Mocht u dat wel vinden: dat buikje heb ik echt. Maar ik heb er vrede mee. De kleur en de stof zijn geweldig, maar vooral ook het model. Gooi hem er maar overheen, die jurk. Getailleerd op de goede plekken en de lengte is net over de knie, niet dat pipilangkous-korte waardoor volwassen vrouwen er vaak bespottelijk uitzien. In de zomer kan je er een halter onder dragen. Je kan er laarsjes onder, of hoge pumps. En het is geen kantoorklerken- of juffenjurk, want dat is het laatste wat ik wil.
Ik hang niet meer aan rekstokken en ik zit nog zelden in het Vondelpark. Maar het is weer goed gekomen tussen mij en de overgooier. Ik ben weer bijna zo trots als ooit op mijn rode ribfluwelen overgooiertje, 35 jaar geleden.
jurk: Art €79,- , maat XL
Rijglaarsjes: Avance
linten in de rijglaarsjes van de markt
jarretelkousen: Hunkemöller € 15,-
Hoe verbloem je een buikje?
– Neem een jurk in A-lijn
– Hang er iets overheen. Een lage riem bijvoorbeeld
– Shapewear of een corset kan een hoop verdoezelen
– Altijd je buik inhouden. Ook goed voor je buikspieren trouwens.
Fotografie: Kahdra
Marieke van Willigen is onderzoeksjournalist met een passie voor jurken. Meer jurken op Jurken van Maria. Meer Marieke op haar blog en haar website.