Waar banken angstvallig de hand op de knip houden, of veel te dure leningen aanbieden, hebben Nederlandse boeren nu een alternatief, zo meldt het FD. Rijke Nederlandse families brengen geld samen om grond aan te kopen voor boeren.
In plaats van dure leningen bij banken aan te gaan, kunnen de boeren de percelen pachten. Achter het initiatief zit de familie Van Beuningen, rijk geworden dankzij de Rotterdamse haven en kolenhandel. Samen met andere vermogende particulieren en kerkelijke stichtingen heeft de familie van Beuningen een beleggingsmaatschappij. Het vermogen daarvan bedraagt zo’n 69 miljoen euro.
Voor steeds meer boeren wordt financiering voor de bank onbetaalbaar. Daarom geeft het fonds voor 12 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit. Daarbij richt de stichting zich op de Flevopolder en de Noordelijke provincies. Het huidige grondbezit is geconcentreerd in Zuid-West Nederland.
De deelnemers aan het fond kunnen worden aangemerkt als ‘oud geld.’ Volgens fondsbeheerder Frederik van Beuningen zijn families en stichtingen met ‘oud geld’ geinterreseerder in instandhouding van hun vermogen dan in snelle winst. Ze zijn daarom tevreden met het dividend dat van 2% door de waarde van de grond die meestijgt met de inflatie.
Akkerbouwer Evert Rienks is gered door de pachtregeling, zo meldt hij aan het FD: ‘Dit maakt een rendabele teelt van gewassen mogelijk.’ Waar hij aan de pacht zo’n 1000 euro per hectare per jaar kwijt is, zou een banklening vier keer zo duur uitvallen vanwege risico opslagen die zijn ingevoerd sinds de kredietcrisis.