Politiek

Toeslagenfraude: Weekers is 500 Bulgaren kwijt

12-10-2013 21:34

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft moeite de ‘Bulgarenfraude’ te bestrijden. Van de  805 beboete Bulgaarse toeslagontvangers zijn er bijna 500 zoek en van de terugvorderingen is er nog niets binnen.  Weekers lag in mei dit jaar onder vuur vanwege de ‘Bulgarenfraude’. Vrijdag stuurde hij na lang aandringen van onder meer CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt een reactie op zijn ‘halfjaarsrapportage’ over de Belastingdienst aan de Tweede Kamer.

493 Bulgaarse fraudeurs zoek

Wat blijkt? In 2012 zijn er circa 1.250 toeslagen aan de Bulgarenfraude te relateren, in 2013 700. De toeslagen die werden uitbetaald zijn volgens Weekers stopgezet en worden teruggevorderd. Inmiddels zijn er 805 boetes opgelegd aan Bulgaarse toeslagontvangers. Van 493 van hen zijn er geen adresgegevens bekend. Weekers probeert deze nu te achterhalen in samenwerking met de Bulgaarse autoriteiten.

Bulgaren

Nul euro ingevorderd

Daarnaast lijkt het er op dat Weekers nog geen cent heeft teruggezien van de frauderende Bulgaren. De terugvordering is slechts ‘in gang gezet’.

ingevorderd

Omtzigt (CDA): Dit is onbestaanbaar

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt zaterdagavond tegen ThePostOnline het ‘onbestaanbaar’ te vinden dat Weekers de vraag over hoeveel er terugbetaald is tot twee keer toe totaal ontwijkt. “Al sinds mei wachten we op een duidelijk plan om belastingfraude effectief aan te pakken. Er komen wel iedere keer losse voorstellen, maar die worden soms slecht uitgevoerd zodat simpele fraude mogelijk blijft. In plaats van het  verdubbelen van de leidingwaterbelasting zou dit kabinet serieus werk moeten maken van fraudebestrijding bij belastingen.”

Tijdens het debat in mei bleek Weekers bleef bij zijn standpunt dat hij niet op de hoogte was van de specifieke zorg- en huurtoeslag-fraude door Bulgaren. De oppositie – op ChristenUnie en SGP na – steunde desondanks een motie van wantrouwen van het CDA tegen Weekers.  Weekers zei tijdens het debat te weten dat er binnen de Belastingdienst al jaren problemen zijn met de fraudegevoeligheid van het toeslagensysteem. Dat er ‘systematisch’ fraude wordt gepleegd, was hem ook bekend. Ook zei hij volledig verantwoordelijk te zijn.

Lees ook

Weekers overleeft debat ‘Bulgarenfraude’

Onduidelijkheid over 1,8 miljard euro uitgekeerde toeslagen