Business

Nederlandse bank houdt vertrouwen in adviseur met dubbele belangen

15-10-2013 08:17

De Nederlandsche Bank is zich ervan bewust dat adviseur Blackrock moet oordelen over het vastgoed van een bank waar het zelf een belang in heeft, maar ziet dat niet als obstakel. ‘Zoals gebruikelijk hebben we over deze zaken voorwaarden opgenomen in een document’, zegt een woordvoerder.

Blackrock, een financieel conglomeraat uit New York, is in opdracht van DNB ingeschakeld om de vastgoedportefeuille van Nederlandse banken in kaart te brengen, terwijl het een aandelenbelang heeft in een van de banken, te weten ING.

Blackrock bezit aldus het register van AFM een belang van 4,54% in de bank en stemrecht van 5,15%.  ‘Dat is dubieus’, zei SP-Kamerlid Arnold Merkies eerder tegen ThePostOnline. De SP-er gaat Kamervragen stellen over de ‘dubbele petten’ van Blackrock. Ook het CDA overweegt vragen te stellen.

‘Blackrock was beste’

DNB laat bij monde van woordvoerder Tobias Oudejans weten dat DNB de opdracht aan Blackrock heeft gegund na een ‘serieuze Europese aanbesteding’ en dat er zware condities zijn verbonden aan de gunning. ‘Er zijn strenge voorwaarden geformuleerd om belangenverstrengeling te voorkomen’, zegt hij.’Blackrock was de beste partij’, zegt de woordvoerder.

Eerder klaarde Blackrock een zelfde soort klus voor de Amerikaanse overheid. Toen moest er veel worden ontlucht op de Amerikaanse bankbalansen. De verwachting is dat ook het Nederlandse bankvastgoed voor veel te veel geld in de boeken staat en er dus flink moet worden afgeboekt. Dat tast de waardering van ING aan.

‘Je kunt met die waardering alle kanten op, zoals we al zagen bij SNS. Blackrock kan daarover beslissen. Dit roept heel veel vragen op’, zegt Merkies.

Blackrock-producten

Curieus is verder dat Rabobank, een van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland, beleggingsproducten verkoopt van Blackrock-producten aan zijn klanten. Daarnaast is Blackrock ook verantwoordelijk voor het pensioenbeheer van De Nederlandsche Bank.

Merkies: ‘Je kunt niet altijd voorkomen dat een groot concern geen andere belangen heeft, maar je moet wel kijken met wie je te maken hebt.’