Frankrijk heeft woedend gereageerd op mediaberichten dat de Amerikaanse geheime dienst (NSA) op grote schaal telefoonverkeer in de gaten heeft gehouden. De Amerikanen zouden in dat land in een maand tijd 70,3 miljoen telefoontjes en miljoenen sms-berichten hebben onderschept.
Volgens de Franse krant Le Monde zijn de Amerikanen niet alleen nieuwsgierig geweest naar terreurverdachten, maar ook naar politici, bestuurders en zakenlieden. De onderscheppingen zouden zijn gedaan op basis van bepaalde sleutelwoorden.
Frankrijk noemde de spionagepraktijken maandag “onacceptabel”. De Franse minister van Buitenlandse Zaken riep de Amerikaanse ambassadeur op het matje. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, noemde de aantijgingen schokkend.
Le Monde baseerde zich op documenten die zijn gelekt door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Een NSA-grafiek toont dat telefoongesprekken werden onderschept tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013. Het is niet bekend of de NSA de spionageactiviteiten in Frankrijk nog altijd uitvoert.
Volgens Le Monde maakt Frankrijk zich overigens zelf ook schuldig aan het bespioneren van Fransen. In juli meldde de krant dat de Franse inlichtingendienst DGSE net als de NSA een geheim programma heeft om communicatie van burgers in de gaten te houden. Volgens Le Monde verzamelt de DGSE systematisch gegevens over telefoon- en internetverkeer.
De Amerikaanse president Barack Obama verdedigde eerder het verzamelen van grote hoeveelheden gegevens van het telefoon- en internetverkeer. Hij zei dat het deel uitmaakt van de strijd tegen het terrorisme.
Frankrijk is de zoveelste bondgenoot van de VS waar Amerikaanse spionagepraktijken aan het licht zijn gekomen. Eerder werd duidelijk dat onder meer Duitsland, Brazilië, de Verenigde Naties en de Europese Unie doelwit waren.
Ook in Nederland lijkt het er sterk op dat de Amerikanen informatie hebben verzameld. Het technologieweblog Tweakers.net meldde maandag op basis van gegevens in buitenlandse media dat in een maand tijd 1,8 miljoen telefoongesprekken en sms’jes zijn onderschept in Nederland.
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) liet weten met de VS afspraken te willen maken over de activiteiten van de NSA, voor zover die Nederland of Nederlanders treffen. De Nederlandse veiligheidsdienst AIVD is daarover al met de NSA in gesprek.
Anp