Met update – Groot-Brittannië en de andere 27 landen van de Europese Unie zijn het eens geworden over aangepaste voorwaarden van het EU-lidmaatschap van het land. Met het akkoord moet een vertrek van Groot-Brittannië, Brexit genaamd, worden voorkomen.
Het was de Litouwse president Dalia Grybauskaite die via Twitter het nieuws naar buiten bracht. ,,Akkoord over UkinEU. Drama is voorbij!”
Agreement #UKinEU done. Drama over.
— Dalia Grybauskaitė (@Grybauskaite_LT) 19 februari 2016
De Britten gaan vermoedelijk in juni naar de stembus. De vraagstelling: ”Vindt u dat Groot-Brittannië lid moet blijven van de Europese Unie?” Het akkoord betekent dat de Britse premier David Cameron campagne gaat voeren vóór een lidmaatschap van Groot-Brittannië in de Europese Unie als de Britten hierover gaan stemmen bij een referendum.
Cameron wilde onder meer de toegang voor EU-burgers tot het Britse socialezekerheidssysteem bemoeilijken. Dat wordt toegestaan. Ook het uitkeren van kinderbijslag naar andere EU-landen zal worden aangepast.
Diplomaten en juristen waren vrijdag de hele dag in de weer in om de details uit werken. Ondertussen hadden tal van leiders een- op eengesprekken om nader tot elkaar te komen en onenigheden uit de weg te ruimen. Dat duurde veel langer dan aangekondigd, maar in de loop van de dag sijpelden steeds meer optimistische signalen door uit de onderhandelingen.
De 28 regeringsleiders en staatshoofden gingen uiteindelijk pas om 21.40 uur aan tafel, terwijl er oorspronkelijk rond 11.00 uur een ‘Engels ontbijt’ gepland stond.
De Britse premier David Cameron zal zich hard maken voor een Brits lidmaatschap van de Europese Unie. Maar het besluit of zijn land lid blijft, ligt nu in handen van de Britse bevolking. Dat zei hij vrijdagavond na langdurige onderhandelingen voor aangepaste voorwaarden van dat lidmaatschap met de andere 27 EU-landen. Cameron noemde de keuze waar de Britten voor staan eentje van ,,eens in een generatie”.
“Ik houd niet van Brussel, ik houd van Groot-Brittannië”, zei de premier. Maar hij denkt dat zijn land beter af en sterker is en meer kan betekenen binnen de Europese Unie. Cameron zei dat de gesloten deal een verbetering is en daarom adviseert hij de Britten te stemmen lid te blijven van de EU. “Ik zal met hart en ziel pleiten voor het lidmaatschap.”
Lid worden van een Europese superstaat zal zijn land echter nooit, benadrukte Cameron tijdens de persconferentie. De euro zal nooit de Britse munt worden en ook zal zijn land nooit deel uit gaan maken van het paspoortvrije Schengengebied.
Lia van Bekhoven – Wel of niet in de EU blijven? De Britten zijn niet geïnteresseerd