Bij de peiling van deze week zien we dat de PVV 2 zetels daalt. PvdA en D66 zetten de stijging voort die enkele weken geleden is ingezet. Daarmee staat D66 op 22 zetels nog maar 1 achter de tweede partij van Nederland (SP), die deze week 1 zetel is gedaald naar 23.
Uit de extra analyse in het onderzoek van deze week (pdf) blijkt dat het verschil in electorale voorkeur tussen kiezers met hoge opleiding en lage opleiding groter is dan ooit.
Dat electorale verschil tussen kiezers met hoge en lage opleiding is het best te illustreren als we VVD+D66 vergelijken met PVV+SP. Bij kiezers met een hoge opleiding scoren D66 en VVD samen 41 procent en PVV+SP 17 procent. Bij de kiezers met een lage opleiding is de verhouding 16 procent tegen 56 procent.
D66 is duidelijk de grootste partij bij kiezers met een hoge opleiding (23 procent). De PVV is veruit de grootste partij bij kiezers met een lage opleiding (34 procent). De PvdA, die traditioneel onder die groep een grote aanhang had, scoort nu nog maar 7 procent (bij de verkiezingen was dat 22 procent)!
Kiezers met een lage opleiding hebben veel minder vertrouwen in de politiek dan kiezers met een hoge opleiding, zoals ook uit het onderzoek van vandaag blijkt. 64 procent van de kiezers met een lage opleiding scoort een 3 of lager bij het vertrouwen in de politiek (van een 10 punts schaal). Bij kiezers met een hoge opleiding is dat 28 procent.
Dit heel lage vertrouwen in de politiek onder kiezers met een lage opleiding uit zich ook in een beduidend lagere intentie om bij de verkiezingen van 2014 te gaan stemmen. Dat houdt in dat PVV en SP het veel moeilijker zullen hebben de potentiele kiezers op die partijen naar de stembus te krijgen dan VVD en D66. (Voor de PVV geldt dat alleen bij de Europese Parlementsverkiezingen, omdat deze partij bij de gemeenteraadsverkiezingen alleen in twee gemeenten meedoet. Dat zal voor een deel leiden tot –nog- lagere opkomsten en voor een deel tot een hogere score van lokale partijen).