Politiek Buitenland

Jeb! staakt de strijd, Trump wint

21-02-2016 12:03

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft zaterdag (lokale tijd) de voorverkiezing van zijn partij in South Carolina gewonnen. “We gaan winnen voor ons land”, beloofde de miljardair in zijn overwinningsspeech. Trump werd in South Carolina overtuigend eerste. Toen vrijwel alle stemmen waren geteld, bleek volgens CNN dat de zakenman ongeveer 32 procent van de kiezers achter zich had gekregen. Daarmee bleef hij zijn rivalen Marco Rubio en Ted Cruz moeiteloos voor. Zij bleven steken op ongeveer 22 procent van de stemmen.

Trump: ‘Winnen is schitterend’

De miljardair won eerder al in New Hampshire en werd nipt tweede in Iowa. ,,Er is niets makkelijks aan het voeren van een campagne om president te worden”, zei Trump in zijn toespraak. “Het is moeilijk. Het is naar. Het is hatelijk. En als je wint, is het schitterend.”

Bush gooit handschoen in de ring

Voor Jeb Bush liep de avond uit op een teleurstelling. Hij kreeg ongeveer 8 procent van de stemmen in een staat die eerder wel naar zijn vader en broer ging. De voormalige favoriet gooide ook bij de eerdere voorverkiezingen al geen hoge ogen en besloot de handdoek in de ring te gooien.

“Ik ben trots op de campagne die we hebben gevoerd om ons land te verenigen”, zei een emotionele Bush. “Maar de inwoners van Iowa, New Hampshire en South Carolina hebben gesproken. Ik respecteer hun beslissing”

Clinton versus Sanders

In Nevada mochten aanhangers van de Democraten zaterdag hun favoriete presidentskandidaat aanwijzen. Die voorverkiezing werd gewonnen door Hillary Clinton, die ruim 52 procent van de kiezers achter zich kreeg. Haar uitdager Bernie Sanders kreeg ongeveer 47 procent van de stemmen.

Hillary Clinton heeft zaterdag de overwinning opgeëist bij de Democratische voorverkiezing in de staat Nevada.

Sanders gaf zijn nederlaag toe, maar wees erop dat hij enkele weken geleden nog fors achterliep in de peilingen. ,,We eindigden uiteindelijk met een erg spannende voorverkiezing”, concludeerde hij. ,,We hebben de wind in onze rug”, zei de 74-jarige senator in een speech.

De senator versloeg Clinton eerder in New Hampshire en werd nipt tweede in Iowa. Omdat beide staten een overwegend blanke bevolking hebben, hoopte Sanders in Nevada te demonstreren dat hij ook zwarte- en latinokiezers achter zich kon krijgen.

ANP