Nederland staat ook in de toekomst pal aan de kant van Duitsland waar het gaat om het in- en doorvoeren van het bezuinigings- en stabiliteitsbeleid in de Eurozone en de EU. “Het op orde brengen van onze financiën heeft de hoogste prioriteit. Maar dat geldt ook voor de andere EU-landen”, zei de Nederlandse minister-president Mark Rutte donderdag jongstleden in een gesprek met buitenlandse correspondenten in Den Haag.
“Wij lopen wat betreft het bezuinigings- en stabiliteitsbeleid hand in hand met Duitsland. Het Torentje en de Duitse Bondskanselarij liggen op dat terrein zeer dicht bij elkaar en zijn het daar helemaal over eens”, benadrukte Rutte. Het Torentje is de ambtszetel van de Nederlandse minister-president in Den Haag.
Rutte maande ook Frankrijk haar economie te hervormen. “Ik heb de indruk, dat in Frankrijk nog niet veel hervormingen zijn doorgevoerd. Frankrijk moet veel meer doen.”
De regeringsleider ging ook uitvoerig in op het afluisterschandaal van de Amerikaanse spionagedienst NSA. “Ik heb tot nu toe geen aanwijzingen, dat de NSA ook mijn telefoon heeft afgeluisterd. Maar als het klopt, dat de telefoon van de Duitse kanselier Angela Merkel jarenlang werd afgeluisterd, dan is dat een schandaal. Dat kan niet.”
De Haagse regeringsleider zei, dat hij en Nederland om die reden het Duits-Franse initiatief willen ondersteunen om de geheime diensten en hun afluisterpraktijken te reguleren. “Ook moet er schadebeperking plaatsvinden. Zonder de VS kunnen geopolitieke conflicten niet opgelost worden. Wij moeten alles op alles zetten, opdat de verhouding tussen Europa en de VS vanwege deze afluisteraffaire niet verder wordt belast en beschadigd”.
De Nederlandse minister-president voelt er absoluut niets voor om de onderhandelingen ter vorming van een vrijhandelszone tussen de VS en Europa te staken vanwege het afluisterschandaal. “Dat zou een eigen doelpunt zijn.”
De gespannen diplomatieke verhoudingen tussen Nederland en Rusland becommentarieerde Mark Rutte als volgt: “Ik heb met president Poetin getelefoneerd. Poetin zal komende week koning Willem-Alexander en koningin Maxima ontvangen. Onze verhouding met Rusland normaliseert weer.”
Tussen Den Haag en Moskou waren in de voorbije weken zware diplomatieke spanningen opgetreden, omdat in Den Haag Russische diplomaten waren gearresteerd en omdat in Moskou een hoge Nederlandse diplomaat in zijn woning door “electriciens” in elkaar werd geslagen. Bovendien speelt ook nog de Greenpeace-affaire, omdat het Greenpeace-schip dat een Russisch booreiland in de Siberische poolcirkel wilde enteren, onder Nederlandse vlag voer.
En omdat Nederland middels een klacht bij het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg de vrijlating van de Greenpeace-activisten en de teruggave van het schip eist. Om die reden heeft Nederland Rusland voor het Zeerechttribunaal in Hamburg gedaagd. “De zaak ligt nu bij de rechters in Hamburg. Om die reden kan ik er niets over zeggen”, aldus Rutte.
De Russische president Poetin heeft beloofd koning Willem-Alexander en koningin Maxima volgende week in Moskou tijdens een kort, tweedaags staatsbezoek op 8 en 9 november te zullen ontvangen. Of het Greenpeace-geschil dan tussen de beide staatshoofden zal worden besproken, is onbekend. De Haagse minister-president daarover: “Koning Willem-Alexander is ons statashoofd, maar de politiek wordt bedreven door de politici.”