Wegens gigantisch populair en vreselijk lekker, nu ook op ThePostOnline: de recepten van Leonie ter Veld. Leonie blogt hier en verrast ons in een dagelijkse rubriek met simpele doch lekkere recepten voor studenten.
Hallo daar! Gisteravond wilde ik na de #vrijmibo een heerlijk maaltje maken van gefrituurde kipkorns, in een wrap met sla en honing-mosterd-dressing. Dat deed ik ook, alleen ging er één ding TOTAAL mis. Dood. Eng.
Volgens mij stond m’n frituurpan op het punt om te ontploffen. Maar serieus hè! Niet normaal. Ik had ‘m gewoon aangezet en liet ‘m opwarmen tot 180C zodat de kipkorns erin konden. Er zat nog niks in, behalve vloeibaar frituurvet van ongeveer 2 maanden oud (maar zo vaak frituur ik niet). Dus dat ding stond op te warmen maar begon zo nu en dan al best behoorlijk te borrelen. Op een gegeven moment ging ik toch maar even kijken in de keuken of het wel goed ging en shittttt dat ding begon echt explosief hard te borrelen. Echt het leek wel of het onweerde buiten, zo hard borrelde hij! Ik inmiddels totaal in paniek en in één klap nuchter van de vrijdagmiddagborrel. En ik wist niet wat ik moest doen! Dat ding moest echt overduidelijk uit, maar om ‘m uit te zetten moest ik er overheen hangen in mijn kleine keukentje en de stekker er uit trekken. En ik durfde echt niet in de buurt te komen, want dadelijk ontploft ‘ie echt en zit ik onder het gloeiendhete frituurvet. Dus ik ren naar de douche (nouja, dat is 2 meter dus echt rennen kun je het niet noemen), grijp onderweg een schaal mee en vul die met water onder de douche. Dan stond ik tenminste klaar met iets als hij echt vlam zou vatten. Inmiddels heb ik geleerd van een aantal twittervolgers dat je absoluut niet een (frituur)pan met heet vet/ hete olie moet blussen met water. Dan gebeurt er dit (bekijk het filmpje) en dat wil je echt No Way. Ergens wist ik dit wel, toen ik ‘t water pakte dacht ik nog is er niet iets waarom je geen water mag gebruiken hiervoor?, maar in m’n paniek kon ik die vraag niet echt heel helder beantwoorden. Maar goed. Ik toch maar heldhaftig de stekker uit het stopcontact getrokken en toen werd het borrelen meteen iets minder. Toen het weer enigzins oké klonk haalde ik de deksel van de pan af om te kijken of er niet, weet ik veel, een muis ingekropen was ofzo en dat dat ding daarom zo spacede. Maar niets te zien! Geen idee dus waar het aan lag, waarschijnlijk moet ik ‘m gewoon regelmatiger schoonmaken, maar jezus ik was echt geschrokken.
Ik heb dus wel geleerd dat het echt belangrijk is om regelmatig je frituurpan schoon te maken én dat je absoluut niet mag blussen met water.
Oké, tot zover dit drama. Het volgende drama was dat ik echt héél veel zin had in kipkorns en ik deze dus maar in de oven moest gaan klaarmaken. Vet jammer, want dan worden ze nooit zo lekker als wanneer je ze frituurt, maar goed. Dat enge ding raak ik niet meer aan. De kipkorns gingen dus in de oven, 15 minuten op 225C (op de verpakking staat 8 minuten op 250C maar zo heet kan mijn oven niet). Daarna verwarm je de wraps even in de magnetron (ik heb een combimagnetron en vraag me altijd af: mag je gewoon de magnetronstand gebruiken als je oven nog aan het afkoelen is van bvb 220C?). Dan doe je de sla en honing mosterddressing tussen de wrap, je legt een kipkorn er op, prikt er een prikkertje door en klaar!
Oh, en wat je dus nodig hebt voor één persoon: 3 kipkorns – 3 wraps – wat ijsbergsla – wat honing-mosterddressing.
Leonie ter Veld (23), een inmiddels ex-student Communicatie & Multimedia Design, is de hele dag maar met een ding bezig: wat eet ik vanavond? In 2011 besloot ze haar blog Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet op te richten. Want koken hoeft volgens Leonie helemaal niet moeilijk te zijn. Sterker nog: ze waarschuwt haar blog-bezoekers van te voren. “Verwacht geen culinaire blog met geweldige gerechten met ingrediënten waar je nog nooit van hebt gehoord, want regelmatig eet ik lekker spaghetti van Honing en risotto van Knorr.”
De blog van Leonie is in korte tijd razend populair geworden. Met zo’n 38.000 likes op Facebook en 10.000 bezoekers per dag and counting laat zij de studenten weer koken. Want zo moeilijk is het niet.