Dinsdag is het precies een jaar geleden dat het kabinet-Rutte II aantrad. Vanaf de start ging het al mis met een boze koningin Beatrix, staatssecretarissen lagen onder vuur en de kabinetsperiode valt tot nu toe vooral te omschrijven als een permanente zoektocht naar steun. Een overzicht van een roerig jaar.
– 5 november 2012: Na een formatie van 54 dagen beëdigt koningin Beatrix het nieuwe kabinet, bestaande uit ministers van VVD en PvdA. Voor het eerst in de geschiedenis wordt de bijeenkomst live uitgezonden. Al meteen gaat er iets mis: de ceremonie begint enkele minuten eerder dan met de media was afgesproken, waardoor ze over moet. Koningin Beatrix noemt het ‘een toneelstukje’.
– 13 november: De coalitiepartijen passen het regeerakkoord aan, nadat er in de VVD een oproer is uitgebroken over het voornemen de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken. Dat blijkt desastreuze effecten te hebben op de koopkracht van de hogere inkomens. De maatregel wordt teruggedraaid. Het verkleinen van de inkomensverschillen gebeurt nu via de belastingen.
– 6 december: Staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas treedt af. De PvdA’er blijkt eerder als Gelders gedeputeerde valse declaraties te hebben ingediend. Ook de staatssecretarissen Fred Teeven (VVD, Justitie) en Frans Weekers (VVD, Financiën) komen in december onder vuur te liggen, maar zij overleven moties van wantrouwen. Een maand later komt de haperende staatssecretaris Wilma Mansfeld (PvdA) onder vuur te liggen vanwege een verdwenen rapport over ProRail, maar ze wordt grootmoedig gered door haar minister Melanie Schultz van Haegen (VVD).
– 13 februari 2013: Het kabinet en de coalitiefracties sluiten met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een woonakkoord. Afspraken in het regeerakkoord over het woonbeleid worden gewijzigd. Dat is nodig omdat ze anders geen steun zouden krijgen in de Eerste Kamer. VVD en PvdA hebben daar geen meerderheid.
– 11 april: Na maanden onderhandelen wordt het kabinet het eens met vakbonden en werkgevers over een sociaal akkoord. Plannen uit het regeerakkoord om WW en ontslagrecht in 2014 te hervormen, worden uitgesteld tot 2016.
– 24 april: Met partijen uit de zorgsector sluit het kabinet een zorgakkoord. Dat gaat onder meer over de AWBZ en de thuiszorg. De FNV-bond Abvakabo tekent het akkoord niet.
– 12 mei: Het voornemen uit het regeerakkoord om illegaliteit strafbaar te stellen, zorgt voor grote onrust in de PvdA-achterban. Na weken felle discussie weet partijleider Diederik Samsom hiervoor toch steun te krijgen van zijn ledenraad.
– 17 september: Op Prinsjesdag presenteert het kabinet zijn eerste begroting. De kritiek van de oppositie is vernietigend. De kabinetsplannen dreigen te sneuvelen in de Senaat. Plus: Yes, we buy!
– 8 oktober: Een belangrijk pensioenvoorstel van het kabinet, dat bijna 3 miljard aan bezuinigingen moet opleveren, stuit op zo veel bezwaren in de Senaat, dat het kabinet de behandeling staakt.
– 11 oktober: Na bijna twee weken onderhandelen sluit het kabinet een begrotingsakkoord met D66, ChristenUnie en SGP. Een meerderheid in de Senaat is nu verzekerd. Allerlei bezuinigingen en lastenverzwaringen worden aangepast. De ingreep in het ontslagrecht, die in het sociaal akkoord was uitgesteld, wordt toch weer vervroegd.
Longread: De angstpolitiek van Mark Rutte
TPO/ANP