Telefoongesprekken tussen Nederlanders onderling behoren niet tot de verzamelde metagegevens die in het bezit zijn van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat maakte minister Plasterk in een debat over de privacyschending bekend. De NSA heeft enkel de gesprekken tussen inwoners van Nederland en Amerika geregistreerd om te kijken wie met wie contact had. Plasterk benadrukte dat de gesprekken niet zijn afgeluisterd.
Plasterk stelde in het debat nogmaals dat hij de grote verontwaardiging die naar aanleiding van de privacyschending is ontstaan deelt. “In Amerika is het inwinnen van informatie over eigen burgers aan strikte voorwaarden gebonden, maar het monitoren van inwoners van bondsstaten is wettelijk wel toegestaan. Zo gaan we echter niet met elkaar om, dat zullen we in een gesprek met de Amerikanen duidelijk maken.”
“Als de Amerikaanse geheime dienst bijvoorbeeld iemand in Leeuwarden verdenkt van terroristische activiteiten, dan is het gebruikelijk dat zij contact opnemen met de AIVD en dat onze geheime dienst deze persoon verder in de gaten houdt. Dat is geen taak van de NSA.”
Over mogelijke sancties die Nederland aan Amerika oplegt bestaat vooralsnog geen duidelijkheid. Plasterk: “We voeren overleg met Duitsland en Frankrijk over de inzet van ons gesprek met de Amerikaanse overheid. Een hoge vertegenwoordiger van de AIVD zal ter voorbereiding op korte termijn nog met collega’s uit Duitsland praten om de situatie te bespreken. Als klein land zijn de mogelijkheden tot sancties beperkt, maar als Europese landen samenwerken kunnen we ook economisch een sterk blok vormen.”
D66-Kamerlid Gerard Schouw vroeg de minister of de registratie van gegevens door de NSA inmiddels is gestopt. Plasterk: “Ik weet dat het technisch mogelijk is om op een Amerikaanse telefooncentrale een fysieke klem te zetten waar informatie mee wordt verzameld en dat het volgens Amerikaans recht wettelijk is toegestaan om telefoongesprekken van buitenlanders te registreren. Dat kan dus nog steeds. Ik kan niet met zekerheid zeggen dat de NSA na de onthullingen van afgelopen weken is gestopt met haar praktijken, maar ik zou ook niet durven stellen dat het nog steeds gebeurt.”<
PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt wilde ten slotte nog duidelijkheid over de reeds verzamelde gegevens. “Kunnen deze door de NSA verwijderd worden?”
Plasterk antwoordde begripvol. “Ik weet niet of dit technisch mogelijk is, want ik weet niet wat er inmiddels allemaal met de gegevens gebeurd is. Maar het lijkt mij een redelijk verzoek. Ik zeg toe dat ik mijn best zal doen om in ons gesprek met Amerika deze verwijdering te bewerkstelligen.”