Politiek

Kamer wil opheldering over journaliste Füsun Erdogan

06-11-2013 18:44

De Tweede Kamer wil opheldering van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) over de Turks-Nederlandse journaliste Füsun Erdogan die is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Timmermans staat op het standpunt dat Nederland zich ‘niet mengt in de Turkse rechtsgang’. Daar neemt de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken woensdag geen genoegen mee. De Kamerleden onder aanvoering van Pieter Omtzigt (CDA) willen uiterlijk vrijdag nadere opheldering van de minister.

‘Heeft Erdogan eerlijk proces gehad?’

De commissie wil weten wanneer en hoe het Nederlands consulaat in Istanbul Erdogan heeft ondersteund. Ook moet helder worden of de Nederlandse regering de afgelopen jaren contact heeft gehad met haar Turkse evenknie over de kwestie. Bovendien willen de Kamerleden van Timmermans weten of hij vindt dat Erdogan een ‘eerlijk proces’ heeft gehad.

De Nederlands-Turkse journaliste Füsun Erdogan is in Turkije veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens ‘het leiden van de MLKP’, een linkse organisatie die Turkije als terroristisch aanmerkt. Acht anderen in deze zaak kregen dezelfde straf. Dat melden verschillende Turkse nieuwssites dinsdagochtend. De journaliste gaat in beroep tegen het vonnis en wil indien nodig doorprocederen tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Sinds 2006 vast

Füsun Erdogan zat al sinds 2006 achter de tralies. Volgens internationale journalistieke organisaties is het bewijs zwak en wordt Füsun alleen om haar journalistieke werk vervolgd. Esben Orberg, waarnemer van de Europese Federatie van Journalisten, zei gisteren tegen de onafhankelijke internetkrant Bianet dat de zaken waarvan de journaliste wordt beschuldigd in geen enkel Europees land strafbaar zijn.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken beantwoordde maandag schriftelijk Kamervragen over de zaak van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Omdat Erdogan behalve een Nederlands ook een Turks paspoort heeft, kunnen Nederlandse autoriteiten niet veel meer uitrichten dan de zaak op de voet volgen. Timmermans: “Nederland mengt zich niet in de Turkse rechtsgang.”

Na lang aandringen volgende week debat

Omtzigt probeerde dinsdag de kwestie bij het Vragenuur aan de orde te stellen maar kreeg nul op het rekest. Vervolgens probeerde hij een debat over de kwestie aan te vragen maar ook dat lukte niet. De Tweede Kamer wil de kwestie nu volgende week donderdag bespreken tijdens een overleg over Turkije.