Binnenland

Zwarte Piet Amsterdam met andere kleur lippenstift en haren

07-11-2013 20:57

Zwarte Piet heeft dit jaar “een grotere keuze in de kleur van de lippenstift” en er zal “een variatie van zwarte haren” te zien zijn. Dat heeft de Stichting Sinterklaas Intocht, die de intocht in Amsterdam organiseert, donderdag laten weten.

Het zijn kleine aanpassingen die de organisatie heeft aangebracht om tegenstanders van Zwarte Piet tegemoet te komen. Eerder werd al bekend dat de pieten geen gouden oorringen zullen dragen.

Verder zal een groot ‘pietenhoofd’, dat de afgelopen jaren meereed in de stoet, dit jaar ontbreken.

De organisatie had donderdag met burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en enkele bezwaarmakers overleg over de eventuele aanpassingen.

De bezwaarmakers vinden het fenomeen Zwarte Piet discriminerend en hebben volgens de stichting aangegeven deze aanpassingen onvoldoende te vinden “maar zien het wel als een reden om de dialoog voort te zetten”.

De intocht in Amsterdam is gepland op zondag 17 november.

Na de Amsterdamse intocht van dit jaar zullen er opnieuw gesprekken worden gevoerd over het onderwerp, stelt de stichting. Daarbij wordt geprobeerd, met steun van de burgemeester, ook organisaties van andere grote optochten in het land en de NTR (die de landelijke intocht uitzendt) om de tafel te krijgen, aldus een woordvoerster van de stichting.

Volgens de zegsvrouw moeten die gesprekken leiden tot een “feest voor iedereen”. Wat daarmee concreet wordt bedoeld, wilde ze niet zeggen.

De discussie over Zwarte Piet gaat vrijdag verder bij de voorzieningenrechter in Amsterdam.

Enkele tegenstanders willen op deze manier alsnog de sinterklaasintocht in de hoofdstad zonder zwarte pieten afdwingen.

Anp