De dagen van weggaan en thuiskomen in het donker zijn weer aangebroken. Om nog maar niet te spreken van de kou. Gelukkig zijn er genoeg vleesloze recepten om ook op koude en donkere dagen gewoon volgens meatless monday te eten. En wat is er ‘s winters lekkerder dan een stamppot? Genoeg alternatieven om de ouderwetse rookworst voor dinsdag te bewaren.
Voor vier personen
– 2 eetlepels rode wijnazijn
– 2 rode uien
– 2 sinaasappels
– 1 kilo aardappelen
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 struik paksoi, in repen
– 250 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
– 75 gram walnoten, grof gehakt
– Peper en zout
Schil en halveer de aardappelen en kook deze in 20 minuten gaat. Versnipper ondertussen de uien (of ringen, dat kan ook) en mend ze met de wijnazijn en wat peper en zout. Boen de sinaasappel schoon, rasp een eetlepel van de schil en pers de vruchtensap. Kook het het vruchtensap en de rasp klaar en giet dan de uien af.
Roerbak de paksoi ondertussen drie minuten. Stamp ondertussen de aardappelen fijn met ongeveer de helft van de walnoten. Voeg de uit, paksoi, sinaasappelsap en peper en zout naar smaak toe aan de inmiddels gestampte aardappelen en bestrooi het geheel met de geitenkaas en de rest van de noten.