Heksenjacht, brandstapel, inquisitie, censuur. Beelden uit donkere, benepen tijden, maar weer volop actueel bij de klopjacht op dokter Corrie. Een speelse maar zeer educatieve en informatieve rubriek in het Schooltv-weekjournaal, waarin kinderen van groep 7 en 8 seksueel worden voorgelicht. Namens 8000 verontruste ouders is gisteren een petitie aangeboden aan staatssecretaris Dekker (Media) met de intentie om Martine Sandifort, zij vertolkt de glansrol van bekakte huisarts, van de buis te halen.
Waar komen de kindertjes vandaan, kreeg ik ooit in mijn handen gedrukt terwijl mijn moeder zich beschaamd snel uit de voeten maakte om weer terug te keren naar de spruitjes in de veilige keuken. Bladerend door het boekje kwam ik dingen tegen die ik al op straat had opgepikt, maar als ik eerlijk ben was seks voor mij op mijn tiende nog een volkomen abstract fenomeen. Net zoals bij de kinderen dinsdagavond aan de stamtafel van oom Matthijs (De Wereld Draait Door), die een rondje dokter Corrie met hen hield.
Vooral jongetjes hebben de neiging om te bluffen dat ze alles al weten over seks, maar als je goed luisterde wordt er van de tips van dokter Corrie, ook door hen, dankbaar gebruik gemaakt.
Want hoe leuk is het niet als dokter Corrie aan AJAX-aanvoerder Siem de Jong vraagt wat zijn eerste ervaringen zijn met het zoenen van een meisje?
Siem kreeg veel tips, legt hij uit: “Het ging om veel tong gebruiken en je moest draaien. Maar later merk je dat dat helemaal niet de bedoeling is.”
Siem geeft aan de jonge kijkers mee dat hij voor het eerst zoende op het moment dat ie “het zelf wilde.”
De moraal van de boodschap van dokter Corrie achteraf: doe nooit iets tegen je zin, noch zoenen, noch vrijen.
Een stijve piemel kan behoorlijk in de weg zitten en op de raarste momenten opspelen is ‘het probleempje uit de pubertijd’ van Willie Wartaal van de Jeugd van Tegenwoordig. Inderdaad een jongensprobleem, maar de meisjes in DWDD gaven, ondanks veel schroom wél toe dat ze met deze informatie nu al hun voordeel kunnen doen.
“Een ander woord voor stijve piemel is trouwens erectie”, legt de dokter na het gesprek met Wartaal nog even luchtigjes uit. Geen vuiltje aan de lucht dus.
Educatieve televisie is geen wetenschap maar volgt wel de maatschappelijke ontwikkelingen op de voet, mits het product in handen is van bekwame en intelligente programmamakers. Het schooltv-weekjournaal bestaat sinds 1981 en valt in die categorie. Actueel, onderbouwd en met liefde gemaakt.
Ik heb het dan bepaald niet over de dagelijkse pulp en bagger die ook over kinderen en jongeren wordt uitgestrooid. Vol agressie, dood en verderf, list en bedrog, wat bij de jonge kijker voor een totaal vertekend beeld van de werkelijkheid zorgt. Alsof het leven alleen maar van verderf aan elkaar hangt.
De aanjager van deze hetze tegen dokter Corrie komt natuurlijk weer uit de ‘gristelijke’ politieke hoek in de persoon van Joël Voordewind van de ChristenUnie. Hij begon Kamervragen te stellen en staatssecretaris Dekker liet de inquisiteur toen al weten dat de NTR verantwoordelijk is voor het programma en niet de staat. Want Dekker is geen Silvio Berlusconi en ook niet de baas van een Noord-Koreaans of Russisch tv-station.
Als docent gaf ik zelf regelmatig seksuele voorlichting aan pubers. Geen gemakkelijke taak overigens want serieus over seks praten is in die kringen überhaupt not done.
De balans tussen humor en kennisoverdracht is hierbij cruciaal, want gelachen wordt er toch bij dit item. Onvermijdelijk en noodzakelijk tegelijk, want alleen zó houd je de aandacht van een klas tegenwoordig vast. Sandifort voelt dat feilloos aan.
Of zoals dokter Corrie iedere uitzending begint: “Sommige dingen zijn spannend en leuk, maar ook moeilijk om over te praten. Zoals sexualiteit”.
De kern van haar boodschap anno 2013, een subtiele en geestige vorm van inhoudelijke, educatieve televisie. Dus niks mis mee.