Leven

Hoogleraar UvA berispt voor schending wetenschappelijke integriteit

21-11-2013 16:11

Een hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam is door zijn werkgever berispt wegens schending van de wetenschappelijke integriteit. De universiteit is daarmee teruggekomen op een eerder oordeel. Dat heeft een woordvoerder van de UvA donderdag bevestigd in reactie op berichtgeving in NRC Handelsblad.

Hoogleraar rechtswetenschap Peter Rijpkema gaf een boek uit onder zijn eigen naam met daarin grote delen van een eerder gepubliceerd boek. In februari onderzocht een integriteitscommissie van de vereniging van universiteiten VSNU of er sprake was van plagiaat en kwam tot de conclusie dat dit niet het geval was.

Het was weliswaar :onzorgvuldig”, maar er is er geen sprake van dat de hoogleraar de wetenschappelijke integriteit heeft geschonden, vond de VSNU. De Raad van Bestuur van de UvA deelde toen die mening.

De universiteit heeft dat oordeel onlangs herzien na een advies van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI), die de zaak opnieuw onderzocht.

Het LOWI is een onafhankelijk adviesorgaan van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de VSNU.

Anp