Bejaarde inwoners van het Gooi zijn diep geschokt door Gooi en Eemlander-columniste Marianne Zwagerman. De ex-Telegraaf-medewerkster, tevens oprichter van Powned, had onlangs het woord ‘GODVERDOMME‘ boven haar column laten plaatsen. Dat mocht natuurlijk niet van Godsvrezend Gooi en Eemland.
Er kwamen bij de redactie van deze zieltogende regionale courant zoveel brieven binnen dat de papieren circulaire besloot een complete pagina aan Zwagerman en haar heerschare haters (die ‘tot in het diepst van hun ziel zijn gekrenkt’) te besteden.
Curieus genoeg vond de hoofdredactie van dit stokoude medium het noodzakelijk een verklaring te geven over de vrije meningsuiting van één der columnisten. Omstandig werd in deze verklaring gepoogd uit te leggen dat het normaal inderdaad niet kan, zomaar een vloekwoord als kop boven een column, maar dat het vloekwoord ditmaal een specifieke bedoeling had.
Om de boze bejaarden een hart onder de riem te steken werd duidelijk uitgelegd dat de Gooi en Eemlander niets heeft te maken met de Nederlandse Grondwet (artikel 7) maar kennelijk een geheel eigen (regionale) grondwet bij elkaar heeft verzonnen.
Want: ‘Ook een columnist moet de grenzen aan de vrijheid [van meningsuiting] kennen’.
Dit is uiteraard in strijd met artikel 7 van de Nederlandse grondwet, die nadrukkelijk bepaalt dat columnisten
voorafgaande aan publicatie NOOIT hun mening zouden moeten laten begrenzen.
Bovendien is het enige wetsartikel tegen Godslastering zojuist afgeschaft dus een kop als GODVERDOMME kan sowieso altijd, grenzeloos, worden geplaatst.
Het is niet bekend waar die verzonnen grondwet van de Gooi en Eemlander precies staat beschreven, welke grenzen de columnist dan precies moet kennen (en hoe die er dan uitzien; ‘godverdomme’ kan niet maar ‘goedverdulleme’ wel? En ‘shit’ of ‘Jezus’ mag dat?) en wie precies bepaalt wat wel en niet mag onder deze verzonnen grondwet.
De Gooi en Eemlander is sinds 1996 onderdeel van de Telegraaf Holding en vormt sinds dat jaar samen met de eveneens zeer succesvolle en vooral door jongeren gelezen regionale titels Haarlems Dagblad en Leidsch Dagblad de Hollandse Dagblad Combinatie (HDC).
De kans dat de Gooi en Eemlander, inclusief de verzonnen grondwet, over een paar jaar nog bestaat is nihil. Dit komt vooral door de populariteit van het internet, waar mensen wél gewoon mogen schijven wat ze denken (net als in nrc.next en NRC Handelsblad) omdat ze worden beschermd door artikel 7 van de enige echte Nederlandse Grondwet.
Waarom na al die jaren van stijgende populariteit van het vrije internet en dalende oplages van papieren media geen van bovengenoemde redacties eens de moeite heeft genomen door te denken over ‘vrijheid van meningsuiting’, en die vrijheid eens niet te laten bepalen door gedateerde ‘normen en waarden’ of het volstrekt subjectieve en abstracte ‘fatsoen’, zodat ook de generatie aan de andere kant van ‘de fatsoenskloof’ misschien geïnteresseerd blijft, is nog altijd een groot raadsel.