ThePostOnline

Politieke rapportcijfers I: De SGP

07-06-2011 14:00

Een jaar geleden, 9 juni 2010, waren de Tweede Kamerverkiezingen. De strijd tussen Job Cohen en Mark Rutte, een glorierijke VVD, het speculeren over de rol van de PVV, weet u het nog? Hoe hebben de door u gekozen volksvertegenwoordigers het gedaan? De komende weken op DeJaap rapportcijfers voor alle partijen. We wegen wat ze fout en goed hebben gedaan en leggen uit waarom u wel of niet op ze moet blijven stemmen. Vandaag: de Staatkundig Gereformeerde Partij.

De SGP was jarenlang een stabiele, maar onbetekenende factor in het parlement. Bas van der Vlies en zijn opvolger zaten er, deden hun ding en bezorgden niemand last. In tijden van staatkundige verwarring was iedereen blij dat er ten minste iemand in de Kamer zat met institutioneel geheugen en een ijzeren interpretatie van de wet. Verder sloeg men weinig acht op het kleine partijtje. Sinds vorig jaar (en vooral sinds de spannende Staten – en Eerste Kamerverkiezingen) staat de SGP opeens dichter bij de macht.

De SGP lijkt nu invloedrijker dan ooit. Er zijn geen wereldschokkende veranderingen te verwachten, maar voor zo’n kleine partij is de status quo van de koopzondagen belangrijk. Het voorlopig niet afschaffen van het verbod op godslastering is pas echt fantastisch voor de christenbroeders. Het knapste is dat de SGP niet het verwijt treft iets geks te doen. De VVD wordt beschimpt om de samenwerking met de ‘poldertaliban’, bij de SGP glijdt het van ze af. Ze steunen immers altijd de regering als het enigszins kan. Toch heeft de SGP wel reden tot zorg: ze verloor een zetel bij de Eerste Kamerverkiezingen en er lijkt een lichte daling in het percentage zetels te ontstaan. Juist in enkele SGP-bolwerken als Staphorst lijkt de PVV terrein te winnen met onder andere haar activistische pro-Israël politiek.

Topjaar
Bas van der Vlies wordt wel gemist, toch lijkt Kees van der Staaij het moeiteloos overgenomen te hebben. Hij kan logischerwijs nog niet tippen aan de autoriteit van zijn voorganger, maar zoals het hoort bij de SGP is de overgang geruisloos en zonder problemen verlopen. Dat is voorwaar een prestatie. Ze hebben bovendien (met wat hulp van minister Donner) het Clara Wichmann-instituut en daarmee vrouwen op de kieslijst kunnen afhouden door naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te stappen. Al met al was het dus een topjaar dus voor de SGP.

Eindcijfer: 8,5