Sport

Der neue General: Herr Louis von Gaal

15-01-2010 19:49

De mensheid heeft natuurlijk al het één en ander te stellen gehad met Louis van Gaal. Ruzie maken met de pers. Ruzie maken met zijn collega’s. Ruzie maken met spelers. Ruzie maken met de clubs waarvoor hij werkte. Ruzie maken met iedereen die het niet met hem eens is. Zo’n Louis van Gaal is er dan ook eentje. En altijd als de mensheid denkt dat het nog gekker kan, dan kan het ook nog gekker. Louis van Gaal gaat angst zaaien.

Hij zegt het zelf. Vrijdagavond wordt de Duitse competitie weer hervat en Von Gaal treedt met Bayern aan tegen Hoffenheim. Die staan zevende, zodat de Nederlandse trainer zich wat spierballentaal veroorlooft. Voor de winterstop stond de man nog onder zware kritiek van zowel de Bayern fans als de Duitse pers. Een prima wedstrijd tegen Juventus verbaasde de wereld. Een prima tussensprint in de Bundesliga deed iedereen overtuigen van zijn kwaliteiten. Het zou psychologisch belangrijk kunnen zijn als we onze serie voortzetten. Aldus Van Gaal. Wellicht kunnen we dan ook wat angst verspreiden onder onze tegenstanders. General Von Gaal is opgestaan.

Het is dus zo dat de troepen van Von Gaal vrijdagavond tot op het bot gemotiveerd het veld in gaan. De systemen zijn er ingeslepen, de wapens geladen. Anders doet der General niet zo’n uitspraak. Bayern geeft tegen Hoffenheim de term Blitzkrieg zoveel nieuwe inhoud dat elke volgende wedstrijd nu al gewonnen is. De tegenstanders leggen na vrijdag trillend van angst de geweren neer. In Duitsland weten ze bovendien de teksten van een bulderende leider over teambuilding, luisteren, ieder voor het vaderland, het vaderland voor ons allen en sterven voor de goede zaak op waarde te schatten. Met Deutsche Mentalität is het een stuk beter werken dan met de gemiddelde Nederlandse voetballer. Herr General begint vanavond aan zijn zegetocht.

In München bereiden de fans zich inmiddels voor op een spetterende partij. Dat terwijl de tegenstanders van Bayern belangstellend voor de televisie zitten. Spionnen in het stadion. Want wordt dit inderdaad een nieuwe Blitzkrieg, geleid door Louis Von Gaal. We gaan het zien. En als Von Gaal en zijn ploeg tegenvallen, verliezen of gelijkspelen? Niks aan de hand. Elke generaal weet dat een verloren slag nog niet het einde van de oorlog betekent. Het gaat er om wie er aan het einde van het seizoen aan kop staat. De landstitel is ons doel. Weet Herr General. Duitsland is in last.