Wikileaksmania (1): Recensie Alles wat je niet mocht weten van Alexander Klöpping

10-06-2011 14:00

Deze maand is het dan eindelijk zo ver. Een dezer dagen verschijnen de langverwachte memoires van Julian Assange, onder de titel Wikileaks Versus the World: My Story. Wie er maar geen genoeg van kan krijgen hoeft daar niet eens op te wachten, want de afgelopen tijd zijn er genoeg boeken over Wikileaks en Assange verschenen om te blijven lezen. De uitgeverijen hebben niet stil gezeten: Wikileaks is hot. Er zijn inmiddels te veel boeken om uit te kiezen. We hebben dan ook een selectie gemaakt die komende tijd de revue zal passeren. Deze keer: Wikileaks, Alles wat je niet mocht weten van Alexander Klöpping.

Alexander Klöpping (1987) is bekend geworden als vaste gast in De Wereld Draait Door, waar hij de bijdehante internetgeneratie representeert. Zijn boekje Wikileaks, Alles wat je niet mocht weten is bescheiden in opzet en prijs (9,95 euro). In 136 pagina’s laat Klöpping alle sleutelmomenten in het Wikileaksverhaal de revue passeren, om uit te komen op de vraag waar het volgens hem om draait: hoe vrij moet het internet zijn?

Rehash
Dit boekje is, zo geeft ook Klöpping zelf toe, in een maand geschreven. Dat zie je er wel aan af. Zo bestaat het werkje voornamelijk uit een rehash van andere bronnen, met een als absolute winnaar het artikel van Raffi Khatchadourian in The New Yorker. Nadat het artikel voor de zoveelste keer wordt aangehaald, zou een minder geduldige lezer het liefst naar het stuk van Khatchadourian zelf grijpen. Maar hoewel Klöpping het artikel in zijn eerste hoofdstukken nog eens magertjes lijkt over te doen, mag dat de pret niet drukken: het gehele boekje is en blijft een toegankelijk geschreven inleiding in het fenomeen Wikileaks. De leek die alleen via het nieuws flarden ervan heeft meegekregen, krijgt nu een behapbare uitleg.

Een eigen mening
Bij de slotsom zitten we niet alleen met die ene vraag ‘hoe vrij moet het internet zijn?’, want Klöpping spreekt nog een tweede uit: is Assange een held of een vijand? Het zijn inderdaad de twee kwesties die het publieke debat rondom Wikileaks beheersen. Natuurlijk kan Klöpping de discussie over deze vragen niet in zijn eentje voeren, want daarin is zijn eigen mening tamelijk magertjes. Hij gelooft enkel de ongelimiteerde vrijheid die het internet moet gaan opleveren.

Volgens Klöpping is een klokkenluidersite als Wikileaks niet meer weg te denken van het grote internettoneel, maar we hoeven als maatschappij niet per se genoegen te nemen met Wikileaks. Klöpping is namelijk van mening dat OpenLeaks, de soortgelijke site van voormalig medewerker Daniel Domscheit-Berg, meer kans van slagen heeft dan Assange’s Wikileaks. Welke van de twee overeind blijft hangt af van Assange, want momenteel zit alleen zijn persoonlijkheid het succes in de weg.

Rogue cowboy
Het enige dat Assange voor de ultieme overwinning hoeft te doen is minder de rogue cowboy uit te hangen en meer open worden. Maar op de vraag of dat überhaupt mogelijk of waarschijnlijk is, blijft Klöpping zijn lezer een antwoord verschuldigd. Over Assange’s megalomanie en daadwerkelijke intenties, over alles wat je niet mocht weten weet Klöpping namelijk ook niets. Klöpping is gewoon te ver verwijderd van Assange en zijn Wikileaks om zijn nogal gebruikelijke en braaf gefundeerde mening dan nog te rechtvaardigen. Zijn achtergrond als auteur van dit boek is immers enkel dat hij bij De Wereld Draait Door de spreekbuis is voor de internetgeneratie.

Al met al blijft het dus bij een nuchtere korte samenvatting voor de leek. Daar is niets mis mee. Maar veel meer kunnen we blijkbaar niet verwachten van iemand die als voornaamste kwalificatie heeft dat het internet al bestond toen hij geboren werd.

Volgende keer in deze serie: Wikileaks, Inside Julian Assange’s War on Secrecy van David Leigh en Luke Harding