Buitenland

Jongeren ‘Noorse PVV’ zijn vóór polygamie

15-12-2013 16:59

Leden van de jongerentak van de Noorse Vooruitgangspartij willen dat polygamie legaal wordt in het land. Ze hebben een voorstel aangenomen dat in de lente op het congres van de Fremskrittspartiet besproken dient te worden.

“We willen dat er een wet komt waarin geregeld wordt dat mannen en vrouwen kunnen trouwen met wie ze willen”, zegt Katrine Jakobsen Solberg tegen Dagbladet. Daar is op zich niets vreemds aan.

Maar de voorzitter van de jongerenpartij vervolgt: “Mensen moeten kunnen trouwen met wie ze willen en met hoeveel mensen ze willen.” Volgens Solberg heeft de regering niets te maken met het liefdesleven van de Noren. “Ik zie dan ook geen reden om ons voorstel niet aan te nemen.”

De volwassen leden van de partij denken er anders over. “We zijn heel blij met voorstellen van onze jongerentak”, zegt Atle Simonsen, een van de topmensen in de partij.

Hij denkt niet dat het voorstel het haalt. “Natuurlijk is er in theorie niets tegen polygamie. Maar we weten dat veel mensen die zo leven dat niet uit eigen wil doen.” Oftewel: een fijn voorstel, maar we voeren het niet uit.

Anp