Marianne Kristel heeft niet strafwaardig gehandeld door het vervoeren van anderhalve kilo hennep voor de bevoorrading van haar coffeeshop, dat heeft de Rechtbank Utrecht vandaag bepaald. Gerard Spong en zijn twee kantoorgenoten Tim Vis en Sidney Smeets, die gezamenlijk de verdediging voerden in deze zaak, zien de uitspraak als een ‘grote overwinning’, zo melden zij aan ThePostOnline.
De Rechtbank oordeelde dat aanvoer via de achterdeur naar de letter van de wet weliswaar strafbaar is, maar dat Kristel in deze zaak niet strafwaardig heeft gehandeld. Een grote overwinning, wat Spong betreft:
“De rechtbank heeft de maatschappelijk juiste uitspraak gewezen. Tussentijdse aanvoer is volstrekt noodzakelijk voor een coffeeshop van enige omvang. De rechtbank oordeelt dat wat cliënte wordt verweten in feite neerkomt op het op verantwoorde wijze exploiteren van haar twee coffeeshops.”
Volgens Spong is het feit dat de rechtbank niet tot niet-otvankelijkheid is gekomen een stevig verwijt aan de wetgever:
“Zolang die de achterdeur niet regelt kan de rechter niet anders dan vervolging toestaan om vervolgens geen straf op te leggen. De vervolging is onverminderd hypocriet en brengt alleen maar onnodige kosten voor de samenleving mee.”
Het zou volgens Spong goed zijn als het OM leert van deze uitspraak, en in het vervolg niet overgaat tot vervolging in dit soort zaken:
“Het openbaar ministerie doet er in het vervolg verstandig aan te kijken naar deze uitspraak alsook naar de rechtbanken Den Haag, Amsterdam, Lelystad, Oost-Brabant en Middelburg, die alle ofwel de vervolging hebben tegengehouden of geen straf hebben opgelegd. Al deze uitspraken tonen aan dat de strafrechter oog heeft voor de maatschappelijke realiteit en korte metten maakt met de hypocrisie van de achterdeur.”
Coffeeshophouder Kristel wilde met hulp van de advocaten een proefproces aanspannen en daarbij veel getuigen oproepen om op die manier die hypocrisie van het marihuanabeleid in Nederland aan te tonen. Eerder dit jaar weigerde de rechter nog die getuigen te horen, en de kwestie te behandelen als een ‘normale zaak.’
Voor Spong en zijn kantoorgenoten is dit een principezaak. In 2012 schreven zij het boek ‘De hypcrisie van de achterdeur’ waarin zij het probleem van deze zaak aankaarten: Hoe kun je de verkoop van wiet toestaan, maar de logistiek daaromheen strafbaar stellen?
Lees ook:
Spong overweegt wraking rechtbank in coffeeshopzaak
Spong: “Gemeentes lokken wietcriminaliteit uit”
Legaliseren wiet geeft boost aan economie