Meatless Monday

30-12-2013 17:02

Goed, éigenlijk draait december louter om eten. Veel en hartstikke culinair. En een meatless monday klinkt dan ineens wel heel karig. Op zich komt detoxen in januari wel weer, maar een gezonde maaltijd zo voor oud en nieuw is ook niet heel erg. Een nationalistisch gekleurde wortelsoep als voorgerecht met een courgettepasta als hoofdgerecht is een prima idee.

Frisse wortelsoep

– 500 gram wortels
– 2 uien
– Een stronkje gember
– Een bosje tijm (à 15 gram)
– Een liter groentebouillon
– Een sinaasappel
– Peper en zout
– Olijfolie
En eventueel een groene appel

Aan de bak

Versnipper de uitjes en fruit ze zo’n vijf minuten in een laagje olijfolie. Snijd de wortels in dunne plakjes (hoe kleiner, hoe makkelijker!) en voeg ze toe aan de ui. Bak ze vijf tot zeven minuten mee met de ui op middelhoog vuur.

Pers de sinaasappel en bewaar de schillen. Voeg nu de bouillon, de sinaasappelsap en de tijm (in een bosje) toe. Breng het geheel aan de kook en laat de soep 20 minuten pruttelen met het deksel op de pan.

Vis de tijm uit de soep en pureer het geheel. Breng de soep op smaak met peper en zout en rasp er naar wens nog een beetje sinaasappelschil doorheen. Zin in een frisse smaak in je soep? Snijd de groene appel in kleine stukjes en roer vlak voor het serveren door de soep heen.

Romige tortellini met spinazie

– 250 gram kaastortellini
– Een ui
– 200 gram roomkaas
– 50 gram Parmezaanse kaas
– 125 milliliter melk
– 250 gram champignons
– 300 gram spinazie
– 250 gram cherrytomaatjes
– Olijfolie
– Peper en zout

Aan de bak

Bereid de tortellini zoals op de verpakking staat. Verse tortellini hoeft vaak maar vier tot zes minuten te koken, terwijl voorverpakte al gauw een minuut of vijftien moet. Verse tortellini kan er dus beter op het laatste moment in.

Snijd de uit klein en verhit wat olijfolie in de pan. Fruit de uitjes en voeg na een minuut of vier de spinazie toe. Wacht tot de spinazie een beetje geslonken is, ondertussen kun je de champignons snijden. Voeg deze samen met de roomkaas en melk toe. Rasp er meteen de 50 gram Parmezaanse kaas doorheen.

Laat het geheel een minuut of tien warm worden op middelhoog vuur, roer regelmatig door de pan. Snijd de tomaatjes door de helft en voeg deze als de tortellini klaar is samen toe aan de saus. Laat de pasta nog heel even doorwarmen en breng het dan op smaak met peper en zout. Parmezaanse kaas over? Rasp nog een beetje over het gerecht heen vlak voor je het serveert.