Op 1 januari 2014 zal de minimale leeftijd waarop jongeren alcohol mogen kopen en bij zich mogen hebben worden verhoogd van 16 naar 18. Dit gebeurt vanuit de gedachte dat deze verandering leidt tot minder alcoholconsumptie onder jongeren, een gezondere levensstijl en een betere ontwikkeling. De GroenLinkse Jongeren van DWARS vinden dit een betuttelende maatregel, die bovendien niet het beoogde effect zal hebben.
Het is duidelijk dat het drinken van alcohol schadelijk is. Zeker wanneer dit in te grote mate gebeurt, en extra bij jonge hersenen in ontwikkeling. Jongeren moeten daarom verantwoord leren omgaan met drinken. Ze kunnen vanaf hun zestiende wennen aan zwakalcoholische dranken als bier en wijn, om op hun achttiende een stapje verder te gaan met sterkere drank. Nu kunnen ze dit nog in kroegen en cafés doen, waar ze in de gaten worden gehouden, en waar sociale correctie plaatsvindt wanneer zij zich misdragen en te veel drinken. Deze opbouw geeft de kans om geleidelijk kennis te maken met de effecten van alcohol, waarbij voorlichting door school en hun ouders een belangrijke rol inneemt.
Het verhogen van de alcoholleeftijd gaat er niet voor zorgen dat jongeren pas op hun achttiende daadwerkelijk gaan drinken. Het drinken zal zich verplaatsen naar woonkamers en drankketen, waar zonder controle en zonder rem een veel gevaarlijkere situatie ontstaat. Vanuit mijn eigen ervaring als barman ken ik de positieve effecten die een horecagelegenheid heeft op de jonge drinker. Enerzijds houdt het personeel de situatie in de gaten door jongeren die te ver dreigen te gaan drank te ontzeggen of naar huis te sturen. Anderzijds houden ook vrienden wanneer zij in een publieke omgeving zijn wat meer in de gaten of iemand zich misdraagt. Met de nieuwe wet zal de horeca voortaan te maken krijgen met achttienjarigen die voor het eerst uitgaan, nog niet bekend zijn met de omgangsregels in de horeca en die gelijk de beschikking hebben tot sterke drank.
Ik zou ervoor willen pleiten om de huidige leeftijdsgrenzen aan te houden, en meer te investeren in voorlichting op middelbare scholen over de risico’s en gevaren die komen kijken bij het gebruik van verslavende middelen als alcohol, tabak en drugs. Dit draagt daadwerkelijk bij aan een verantwoorde omgang met drank. Zeker wanneer je jongeren serieus neemt, en niet als kleuters behandelt met het quasi-vlotte-en-lekker-gek-gespelde ‘NIX’. Dat vinden wij jongeren namelijk niks.
Hugo van Halder (1990) is voorzitter van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks.