In het jaar waarin werd gevierd dat de slavernij precies 150 jaar geleden werd afgeschaft, kwamen er veel films uit met slavernij en rascime als onderwerp. Denk aan het op wraak gerichte Django Unchained, het zoetsappige Hoe Duur Was De Suiker, het Hollywood pur sang-achtige The Butler en het aangrijpende 12 Years A Slave.
In deze films zien we de strijd die de zwarte bevolking heeft moeten voeren om te komen waar we nu zijn. Het op waarheid beruste Fruitvale Station drukt ons echter met onze neus op de keiharde feiten en toont dat racisme vandaag de dag nog steeds, zij het minder prominent, aanwezig is.
Fruitvale Station vertelt het waargebeurde verhaal van Oscar Julius Grant III. In de film, die een beetje eenThe Wire-sfeertje heeft, volgen we de laatste dag van zijn leven. Oscar (gespeeld door Michael B. Jordan, toevallig ook een acteur uit The Wire) wordt geportretteerd als iemand met een kort lontje, een persoon die weleens de scheve schaats rijdt, en het jaar ervoor zelfs een tijd in de gevangenis heeft moeten doorbrengen. Tegelijkertijd zien we hem liefdevol omgaan met zijn dochtertje en vriendin Sophina, huilen om een pas aangereden hond, en de verjaardag van zijn moeder vieren.