Januari is de maand van de detox: gezond eten, van de alcohol afblijven en voor het zoveelste jaar op rij proberen te stoppen met roken. Doen we allemaal niet aan, behalve de meatless monday dan. Een gezonde soep met een heerlijke salade erbij om de week gezond én vega te beginnen.
– Een stronk broccoli (à 350 gram)
– Een liter groentebouillon
– 3 bosuitjes
– 2 aardappels
– Een hand walnoten
– 100 gram Blue Stilton
– 1 rood uitje
– Peper en zout
Versnipper het rode uitje en fruit deze een minuut of drie in een laadje olijfolie. Brokkel de broccoli af in zo klein mogelijke roosjes. Schil ook de aardappels en snijd die in kleine stukjes, snijd ook meteen de bosuitjes in kleine ringetjes.
Voeg de broccoli, aardappels en bosuitjes toe aan de gefruite uitjes en schep het geheel gedurende vijf minuten op middelhoog vuur af en toe om. Schenk de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat het een dikke tien minuten koken met het deksel op de pan.
Pureer het geheel nu en voeg op het allerlaatst de kaas en de walnoten toe aan de soep.
– Een krop ijsbergsla
– Een blik kikkererwten
– Een venkel
– Een avocado (rijp)
Voor de dressing:
– Twee eetlepels Tahin
– Een eetlepel olijfolie
– Een eetlepel sojasaus
– Twee theelepels citroensap
– Knoflookpoeder
– Peper en zout
Snijd de venkel, avocado en sla in gewenste grootte. Laat de kikkererwten ondertussen warm worden in hun eigen vocht in een pannetje. Zodra ze zacht zijn, kun je ze laten uitlekken en afkoelen.
Meng voor de dressing de Tahin, olijfolie, sojasaus, citroensap en naar smaak knoflookpoeder, peper en zout toe.
Doe de sla, kikkererwten, avocado en venkel in een kom, hussel het goed en overgiet met de dressing. Een heerlijke side salad voor naast de soep!