‘PvdA-opkomstsubsidie’ 020 stuit op weerstand

08-01-2014 16:02

De fractievoorzitters van de Amsterdamse gemeenteraadsfracties VVD, D66, CDA en Red Amsterdam zullen morgen kritische vragen stellen aan burgemeester Van der Laan over de besteding van vierhonderdduizend euro subsidiegeld aan de opkomstbevordering voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Het geld zou door de campagneleider, een vooraanstaand PvdA-lid, voornamelijk worden ingezet om potentiële PvdA-stemmers naar de stembus te krijgen. “We moeten de legitimatie van lokaal bestuur vergroten, niet alleen de PvdA groter maken.”

Heel bijzonder

Bij de lokale verkiezingen in 2010 bracht 51,4 procent van de Amsterdammers hun stem uit. Dat percentage was te laag volgens de fracties, die gezamenlijk besloten vierhonderdduizend euro subsidiegeld uit te geven aan het bevorderen van de opkomst. Dit jaar zou het percentage zodoende moeten stijgen naar 65 procent van de stemgerechtigden Amsterdammers.

De nieuwe kiezers worden voornamelijk gezocht in stadsdelen waar de opkomst in 2010 het laagst was. “Maar dat zijn voornamelijk stadsdelen buiten de ring, waar de PvdA over het algemeen een grotere achterban heeft,” reageert fractievoorzitter Robert Flos van de VVD. Aangevuld door fractievoorzitter Roderic Evans-Knaup van Red Amsterdam: “Het is wel heel bijzonder dat er nu gekozen is voor doelgroepen met een zeer zware oververtegenwoordiging van PvdA-aanhangers.”

Schijn van belangenverstrengeling

Flos vervolgt: “Wij zijn voor een opkomstbevorderende campagne, maar niet alleen voor linkse kiezers. De opkomst moet in de hele stad omhoog. Nu lijkt het alsof de PvdA het subsidiegeld gebruikt voor hun eigen achterban en die verdenking op zich is al genoeg reden om niet akkoord te gaan met de besteding zoals die nu gepland is.”

Ook Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66, ziet de schijn van belangenverstrengeling. “Zeker in de politiek moet je die te allen tijde vermijden. Het is prima dat we met z’n allen iets aan de lage opkomst bij de verkiezingen willen doen, maar de opkomst moet in het algeméén omhoog, in de hele stad. Zoiets moet je juist niet per groep gaan bepalen.”

Generieke maatregelen

“Ik begrijp wel dat de campagne gericht wordt op stadsdelen waar de opkomst laag is, maar het kan niet zo zijn dat een PvdA-lid subsidiegeld aanwendt om zo duidelijk de eigen achterban op te roepen te gaan stemmen,” concludeert Marijke Shahsavari-Jansen (fractievoorzitter CDA). “Ik twijfel niet aan de integriteit van de projectleider, het zal geen kwade opzet zijn, maar iedere schijn van manipulatie van een verkiezingsuitslag moet worden tegengegaan.”

“We moeten het geld besteden aan zo veel mogelijk generieke maatregelen, bijvoorbeeld aandacht van de stemgerechtigden vragen via de media, posters, huis-aan-huisbladen, etc. Niet alleen langs koffiehuizen gaan. Uiteindelijk moeten we de legitimatie van het lokale bestuur vergroten, niet alleen de PvdA groter maken.”

Gevoelig

Morgen bespreken de fractievoorzitters de maatregelen in de gemeenteraad. Uiteindelijk is burgemeester Van der Laan bevoegd te besluiten hoe het geld wordt besteed. De fractievoorzitters van VVD, D66, CDA en Red Amsterdam hebben echter al aangegeven gezamenlijk op te willen trekken om de voorgenomen besteding van het subsidiegeld aan te passen. “Daar is burgemeester Van der Laan wel gevoelig voor, denk ik,” besluit Paternotte.

Lees ook

Telegraaf – PvdA-kopstuk ronselt allochtonen