Pensioenen zijn totaal niet boeiend. Vooral voor ons studenten en jongeren niet, maar recent is er iets voorgevallen wat dat heeft veranderd voor mij.
Af en toe valt er een envelop op de mat met daarin het o zo geweldige bericht dat je na je 67e €2,30 ontvangt zolang als je leeft, omdat je ooit een zomer in een kroeg gewerkt hebt. Opbouwen boeit niet, uitgeven is op dit moment veel belangrijker. Als je een Grote Mensen Baan hebt, is het een vroeg zat om er naar te gaan kijken. Het einde van de maand halen is nu al moeilijk zat, dus de mentale capaciteit kan later wel worden besteed aan doorsneepremies en cumulatieve rente.
Tijdens een gastcollege een tijdje terug vertelde een woordvoerder van een ministerie dat politici een goed gevoel voor timing hebben. Dat was eigenlijk ook niet zo. De woordvoerders en persvoorlichters hebben vooral een goed gevoel voor timing. Een politicus heeft een wekelijkse perscyclus proefballonnetjes oplaten, slecht nieuws brengen en goed nieuws zichtbaar maken, geldt er een wet. Deze wet is vrij simpel en zal voor communicatiewetenschappers als een grijsgedraaide plaat in de oren klinken. In het kort komt het hier op neer: goed nieuws brengen op een moment dat de kranten en nieuwsbulletins het kunnen oppakken. Slecht nieuws brengen als iedereen Oranje speelt.
Als je een beetje oplet zul je zien dat dit constant gebeurt. Voor kerst werd iets met zoveel vernuft gebracht, dat ik het bijna niet gemerkt had.
Op 20 december stuurde staatssecretaris Klijnsma een rapport van het Centraal Planbureau naar de Tweede Kamer. Twee dagen nadat er een pensioenakkoord was gesloten en iedereen op de kerstborrel stond. Juist op dat moment stuurde staatssecretaris een explosief rapport naar de Tweede Kamer. Een rapport dat zij al ruim twee maanden op haar bureau had liggen. Nu zou ik je hier kunnen vervelen met de technische details van het rapport (die er in het kort op neer komen dat onze generatie de welvaart van de ouderen gaat subsidiëren), maar dat zal ik niet doen. Het feit dat de staatssecretaris een dergelijk rapport met die timing verstuurt, zegt wellicht al voldoende. Het was dankzij econoom Bas Jacobs dat dit nieuws mij onder ogen kwam. Hij presenteerde zijn analyse echter op 30 december en toen was iedereen druk met het vuurwerkoverlast, de Top2000 en al wat dies meer zij rond de jaarwisseling.
Daarom bij dezen een hernieuwde bekendmaking van deze vernuftige actie en een oproep aan onze generatie.
Ik ben niet expert genoeg om te weten hoe het erg het is, maar ik weet wel dat we genaaid worden. We moeten in actie komen! Ik weet nog niet hoe, maar er moet iets gebeuren. Begin met actie ondernemen door deze column te delen en door te sturen naar alles en iedereen. Iedereen moet weten van deze actie van staatssecretaris Klijnsma. Iets waar wij de dupe van zijn, als we niet nu in actie komen!