Meatless Monday

13-01-2014 17:57

Echt winter is het vooralsnog niet en daarom is een herfstgerecht helemaal niet zo heel raar deze tweede maandag van januari. En maandag betekent meatless monday, dus tijd voor een romige aspergesoep en een pompoen-kastanjetaart.

Romige aspergesoep

Voor 4 personen
– 500 gram groene asperges
– 150 gram tuinerwten
– 1 liter groentenbouillon
– 200 milliliter kookroom

Aan de bak

Maak de asperges schoon, snijd ze in stukjes en houd de kopjes apart. Breng een liter bouillon aan de kook en voeg daar de asperges en 3/4 van de tuinerwten aan toe. Asperges zijn snel gaar, dus de soep een minuut of vijf op laten staan is voldoende.

Kijk of de asperges al beetgaar zijn en pureer de soep dan tot een glad mengsel. Voeg de room toe en laat de soep weer opkoken tot het geheel een glad mengsel is geworden. Voeg nu ook de kopjes van de asperges en de rest van de tuinerwten toe. Naar smaak is een beetje bieslook door de soep ook erg lekker.

Pompoen-kastanjetaart

Voor 4 personen
– 1 kleine pompoen
– 1 ui
– 200 gram voorgekookte kastanjes
– 1 sjalot
– 2 eetlepels hazelnootolie
– 50 gram zijden tofu
– 1 deciliter groentebouillon
– 1 eetlepel ketjap
– 1 theelepel garam masala
– 1 vel bladerdeeg
– Peper en zout
– Olijfolie

Aan de bak

Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer een centimeter. Snijd de ui in ringen en leg die samen met de pompoen in een ingevette ovenschaal. Om de pompoen makkelijker te snijden, is het handig om hem een klein uurtje in de over te stoppen. Bijvoorbeeld om 180 graden, zo is je oven meteen voorverwarmd voor deze pompoen-kastanjetaart. Beschenk de pompoen en ui nu met olijfolie en bestrooi het met zout. Rooster de groenten 20 minuten in de oven.

Snijd nu het sjalotje klein en fruit ‘m glazig in de hazelnootolie. Voeg nu ook de kastanjes, ketjap en groentenbouillon toe en laat het geheel vijf a zeven minuten koken. In ieder geval tot het zacht genoeg is om samen te voegen met de zijden tofu en te pureren tot een romige creme. Breng de boel op smaak met peper, zout en de garam masala.

Rol de bladerdeeg uit over een taartbodem en besmeer het geheel met een dikke laag van het kastanjemengsel. Leg daar bovenop de pompoen en ui en bak de quiche een half uur a drie kwartier op 180 graden.