Business

De Vlieger woest over ‘kapotmaak’ rapport Financiën

23-01-2014 16:30

‘Die Hoekstra is een vriend van Kathleen Ferrier. Ik ben niet van de complotten, maar het is een poging om me te pakken’, reageert Erik de Vlieger op het rapport dat de nasleep van de SNS nationalisatie beoordeelt in opdracht van het ministerie van Financiën.

De Vlieger doelt op medeopsteller van het rapport Rein-Jan Hoekstra, net als Kathleen Ferrier, een CDA-prominent. De vastgoedondernemer voert op sociale media al maanden campagne om Ferrier te bewegen haar wachtgeld te laten terugbetalen en beschouwt de Holleeder-alinea in het onderzoek als een ‘afrekening.’

Verdachtmaking

In het rapport, dat het dramatische verlopen vastgoedavontuur van bank-verzekeraar SNS Reaal beschrijft, wordt aan een oude strafrechtzaak gerefereerd van De Vlieger. In deze kwestie, die dateert uit 2006, wordt De Vlieger ervan beschuldigd samen te hebben gespannen met de voor afpersing veroordeelde Heineken-ontvoerder Willem Holleeder.

Het duo zou een Amsterdamse horeca-ondernemer onder druk hebben gezet om zijn café af te staan. Deze activiteit zou zijn opgezet vanuit een onderneming waarin de toenmalige vriendin van Holleeder participeerde. Haar betrokkenheid werd toen uitgelegd als het bewijs dat Holleeder betrokken zou zijn bij activiteiten in deze BV.

Onzin-verhaal

‘Het is zo’n onzinverhaal’, zegt hij. De Vlieger werd in 2009 vrijgesproken van deze verdachtmaking vanwege ‘gebrek aan bewijs’. 

De Vlieger is aangeslagen dat de beschuldiging opnieuw opduikt. ‘Bizar dat mij dit nu wordt aangewreven. Rabobank vastgoed en ING real estate deden net zo goed zaken met deze BV, maar dat wordt niet gemeld.’

De Vlieger denkt dat zijn kritiek op SNS-bazen, zoals in een column bij zakenblad Quote, zijn ageren tegen Ferrier en zijn kritiek op minister Dijsselbloem en de DNB, hebben geleid tot deze passage. ‘Ik trek in het openbaar ten strijde tegen bankiers en uitvreters, en ik weet zeker dat ze nu denken: zo nu is het wel genoeg geweest. Dit is om me kapot te maken.’

Proces

Het rapport is kritisch over de manier waarop de vastgoedtak omging met medefinanciers en haar klanten. De vermoorde vastgoedbaron Willem Endstra en diens kompaan Klaas Hummel worden in het rapport in verband gebracht met witwasoperatie. Hummel spande eerder een zaak tegen vijf FD-journalisten aan die hem in het boek ‘De val van SNS’ naar eigen zeggen ‘criminaliseerden.’ Hummel reageerde vanmiddag niet op vragen of hij nu opnieuw naar de rechter stapt.