Ondernemen & zzp

De fietsbel als overlevingsstrategie

03-02-2014 16:19

Wie ooit in de Indiase stad New Delhi is geweest, denkt waarschijnlijk niet zo snel aan een fietstochtje door de smalle straatjes van deze miljoenenstad. Daar dacht de Nederlander Jack Leenaars (39, op bovenstaande foto links, in het oranje) anders over. Vier jaar geleden startte hij met zijn bedrijf ‘Delhi by Cycle’ en organiseert hij dagelijks fietstours voor toeristen door New Delhi. Hij zei hiervoor zijn journalistieke carrière vaarwel om zich volledig op zijn fietsbedrijf te storten. Volgens Jack is juist de fiets het ideale vervoersmiddel om de stad te ontdekken.

Toen de voormalig journalist nog werkte als correspondent voor de Telegraaf in India, ging hij vaak op de fiets naar afspraken en interviews. “Met de fiets kom je op plekken waar je met de auto niet zo snel kunt komen. Ik vond het daarom leuk om New Delhi op de fiets te ontdekken. Je kunt verre afstanden afleggen en het voelt soms bijna als een spirituele en avontuurlijke ervaring.” Leenaars wilde graag zijn ervaringen met de stad delen met anderen. Na eigen zeggen is het absoluut niet zijn doel alleen de mooie kanten van de stad te laten zien tijdens de fietstocht, maar wil hij ook vraag de donkere kanten van de Indiase hoofdstad delen. 

Stad vol met tegenstellingen

New Delhi is een stad vol met tegenstellingen vertelt Leenaars. Delhi kan volgens hem een hele rauwe, vervelende en heftige stad zijn, maar heeft tegelijk ook hele aangename kanten. De stad heeft meerdere gezichten en de tegenstellingen tussen welvaart en armoede zijn groot. Als toerist is het volgens hem makkelijk om de aangename plekken van de stad op te zoeken en hij wil voorkomen dat bezoekers een eenzijdig beeld van Delhi krijgen. Daarom heeft hij bij het ontwikkelen van de routes geprobeerd niet alleen de aangename en historische kant van de stad te laten zien, maar een route samen te stellen waarbij alle zintuigen op de proef worden gesteld.

Dat een fietstocht met ‘Delhi by Cycle’ alle zintuigen aanspreekt, blijkt tijdens de fietstocht. Waar moet je kijken wanneer je door de smalle straatjes van Old Delhi rijdt en er zo veel te zien is? Een koe op de weg, rijkversierde riksja’s en scooters die langsrijden en aapjes die over de oude stadsmuren rennen. De geur van wierook, vermengd met de geur van specerijen en een onmiskenbare, penetrante urinelucht komt je neus binnen terwijl je door de smalle straatjes fietst. En dan moet je ook nog rekening houden met de vele medegebruikers van de weg. Gids Elena uit Italië, die in dienst is bij Leenaars, vertelt dat het gebruik van de bel in India niet onbeleefd is, maar pure noodzaak is. ‘De bel dient hier als overlevingsstrategie’, vertelt ze.’ Zo worden medeweggebruikers gewaarschuwd dat er iets aan zit te komen.’

Spiritueel en avontuurlijk

Een tour door de stad met Delhi by Cycle begint om half zeven ’s ochtends sharp. Want dan is het nog relatief ‘rustig’ in de straten van Delhi. Een fietstocht duurt drie uur en naarmate het later op de ochtend wordt, hoe urgenter het gebruik van de fietsbel is. Dan is het leven op straat in volle gang. Gelukkig is er ook een moment van ‘rust’ in de fietstocht ingebouwd en kun je even bijkomen tijdens een boottocht over de Yamuna rivier. Deze rivier wordt door Indiërs als heilig gezien en kun je vanuit de boot de ochtendrituelen van buurtbewoners bekijken waarbij zij hun goden vereren. De bewering van Leenaars dat de tocht even spiritueel als avontuurlijk is, blijkt wel wanneer tijdens de vaartocht duizenden, witte vogels opvliegen om ruimte te maken voor de boot. Een magisch gezicht. 

Ochtendrituelen bij de Yamuna rivier

Leenaars vertelt dat eigenlijk alleen de lage sociale klasse fiets in India. “Rijke Indiërs zie je echt niet fietsen”, aldus de voormalig journalist. Op de gezichten van de Indiërs is dan ook enige verbazing te zien wanneer de stoet toeristen op de knaloranje fietsen voorbij komt. Leenaars: “In India stap je alleen op een fiets wanneer je niets anders kunt betalen, of laat je je fietsen door een bestuurder van een riksja.” Van de algemene gedachte dat fietsen alleen iets is voor de armen, trok Leenaars zich niets aan bij het samenstellen van de routes. Hij pakte de fiets en ging op ontdekkingstocht door de stad waar hij toen al zes jaar lang woonde. Want hoewel hij inmiddels goed ingeburgerd is in India, blijft het toch gewoon een Nederlander.

Oranje fietsen bij Delhi by Cycle

Foto’s: Nina Stegeman en Jack Leenaars