Economie

Belastingdienst overtrad wet met verzamelen gegevens

05-02-2014 09:56

De belastingdienst is in 2013 buiten haar boekje gegaan bij het verzamelen van inkomensgegevens die gebruikt werden om de inkomensafhankelijke huurverhoging door te voeren. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) vandaag op basis van eigen onderzoek.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

De Belastingdienst vroeg aan de verhuurders de gegevens van alle huurders, terwijl het slechts ging om gegevens om de inkomensafhankelijke huurverhoging uit te voeren. Die regeling geldt lang niet voor alle huurwoningen, zo is deze niet van toepassing op huizen in de vrije sector en huurwoningen waar al de maximale huurprijs voor wordt betaald.

De bedoeling van de inkomensafhankelijke huurverhoging is dat scheefwonen wordt tegengegaan bij midden- en hogere inkomens. Dit moet de doorstroming op de huurmarkt bevorderen.

Gegevensverwerking bovenmatig

De gegevensverwerking was volgens het CBP dus bovenmatig, omdat veel woningen niet in het controlebestand hadden mogen worden opgenomen. De gegevens van in ieder geval 350.000 geliberaliseerd verhuurde woningen hadden niet verstrekt mogen worden, dat is ten minste 12 procent van de gecontroleerde woningen.

Maatregelen

De belasting heeft naar aanleiding van het onderzoek aangekondigd maatregelen voor een nieuwe werkwijze in 2014 te nemen, zodat de overtreding wordt beëindigd.

Lees ook: 
Belastingdienst maakt blunder in aangifteprogramma
Onduidelijkheid over 1,8 miljard euro uitgekeerde toeslagen