Waarom 1,8 miljoen gesprekken tappen écht nodig is

05-02-2014 13:44

Update: door onjuist verstrekte informatie door onder anderen het ANP werd abusievelijk aangenomen dat het om ‘1,8 miljoen afgetapte telefoongesprekken’ gaat. Het gaat echter om 1,8 miljoen aan ‘metadata’ van afgetapte ‘communicatie via radio en sateliet’, en niet om afgetapte mobiele telefonie. Waarschijnlijk is het aantal afgetapte gesprekken lager dan 1,8 miljoen. TPO.

Er werden in 2012 niet minder dan 1,8 miljoen telefoongesprekken en SMS-berichten geanalyseerd door onze inlichtingendiensten. Dat schrijven de ministers Hennis en Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer. Allemaal wettelijk in orde natuurlijk. Dat er zoveel gesprekken en berichten onderschept moesten worden is logisch: er moet terreur worden bestreden en missies in het buitenland hadden ondersteuning nodig. Terroristen doen namelijk niets anders dan onderling bellen, sms’en en app’en over hun snode plannen.

En met een Nederland dat overladen is met terroristen is het wel duidelijk dat onze diensten feilloos te werk gaan. Geen gesprek wordt gemist en aanslag op aanslag wordt voorkomen. Dus de trefzekerheid van onze diensten is enorm. En anders pas je net als in het Verenigd Koninkrijk de criteria aan en bestempel je sommige journalisten als terrorist.

Jammer

Wel is jammer dat die duizenden terroristen nooit voor de strafrechter komen. Want dan zouden er namelijk ook voor ons verifieerbare sporen zijn dat er echt sprake is van enorme dreigingen. Nu ontbreekt die informatie en moeten we het doen met het statement van verantwoordelijke minister dat alles toch wel goed zit.

Jammer is dat ook het bewijs ontbreekt dat het goed zit. Eerder lijkt het tegendeel waar, want keer o keer blijkt uit de rapporten van de toezichthouder CTIVD (Commissie van Toezicht op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten) dat het niet zo goed gaat. De grenzen van de wet worden door de AIVD en MIVD nog wel eens overschreden.

Illegaal

Uit de onthullingen uit de documenten van Snowden weten we dat de CTIVD niet alles ziet. Zo blijkt de AIVD de rand van – laten we het eufemistisch zeggen – het juridisch toelaatbare op te zoeken door fora te hacken.

Bij NU.nl wilde de hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman weten of onze lezers ook benadeeld zijn. De AIVD beloofde – zoals wel vaker – erop terug te komen. Bij die belofte bleef het. Een gevalletje: er zijn nog 1,8 miljoen gesprekken voor u. U wordt zo spoedig mogelijk geholpen.

NSA-praktijken

En dat roept toch de sfeer op dat we ook in Nederland langzaam richting NSA-praktijken zijn afgegleden. De rand van het toelaatbare wordt opgezocht en zowel de commissie Stiekem als CTIVD lijken toch niet het toezicht goed genoeg uit te voeren.

Ik vind het aantal gesprekken dat nu op basis van metadata wordt geanalyseerd al indrukwekkend veel. Maar als het aan PvdA-minister Ronald Plasterk ligt dan wordt er nog straks niet alleen gekeken naar contact maar heel breed getapt. Iedere verbinding mag dan uiteindelijk ongericht worden getapt.

U wist het namelijk misschien nog niet, maar er komt een dag en dan wordt u ook terrorist. Mocht u dat op basis van Nederlandse analyses niet zijn dan kan het altijd nog op basis van Amerikaanse analyses plaatsvinden. Die krijgen uw telefoongesprekken namelijk ook. Gelukkig zijn onze diensten dan volledig op de hoogte om u te stoppen. En maakt u zich geen zorgen: tot een strafproces zal het dan niet komen… wij knuffelen onze terroristen gewoon dood.