Geachte staatssecreataris Jetta Klijnsma,
Mijn vraag is: hoe had u dat uitgedacht, als iemand in de bijstand werk aan de andere kant van Nederland kan krijgen te gaan laten verhuizen? Waar kan zo’n persoon dan de kosten e.d. verhalen? Zeker met een minimum aan uitkering zie ik zo’n persoon dat niet betalen. Wordt dit dan weer door de gemeente of (uitkerende instantie) vergoed?
Dan het verplichten om iemand met behoud van uitkering aan het werk te zetten. Als er werk is, waarom dan niet als een normale arbeidskracht betaald werk laten doen?
Onlangs las ik een stuk in de krant. Dat stuk ging over een persoon, een medewerker van de gemeente, die werd ontslagen, kwam in de bijstand terecht en moest vervolgens hetzelfde werk gaan doen met behoud van een uitkering.
Volgens mij klopt er dan toch iets niet?
Graag verneem ik dan ook uw reactie,
Vriendelijke groet,
Dhr.R.ten Wolde
Geachte heer Ten Wolde,
Uw vraag betreft de verplichting om werk te krijgen en desnoods te verhuizen. U vraagt zich af hoe en door wie een verhuizing bekostigd zal worden.
In het wetsvoorstel is opgenomen dat mensen bereid moeten zijn om 3 uur per dag te reizen tussen woning en werk en om desnoods te verhuizen, als dit voor het verkrijgen van werk nodig is.
Mogelijk is er elders in het land wel werk voor de bijstandsgerechtigde en biedt dat misschien kansen om uit de bijstand te stromen.
Het krijgen van werk hangt sterk af van de situatie op de lokale arbeidsmarkt en van de mogelijkheden die er voor de bijstandsgerechtigde zijn om aan deze verplichting te voldoen.
De staatssecretaris vindt het van zeer groot belang dat de gemeente let op individuele omstandigheden, bijvoorbeeld aan mogelijke (ontwrichtende) gevolgen voor het gezin en het sociaal netwerk en de rol van reistijd en tijdelijkheid van het werk.
Verhuizen kan een ingrijpende gebeurtenis zijn in het persoonlijk en sociaal leven. De gemeente zal daarom rekening moeten houden met de gevolgen voor gezin en sociaal netwerk, de duur van de tijdelijkheid en de kansen om aansluitend een vaste aanstelling of andere baan te krijgen en de aard van de werkzaamheden, de beschikbaarheid van werk binnen de reistijd van drie uur en de duur van de werkloosheid.
Over de bekostiging van de verhuizing is in het wetsvoorstel niets opgenomen. Ook hierbij geldt dat de gemeente rekening houdt met de mogelijkheden van de bijstandsgerechtigde of het gezin.
Over de voorstellen uit het wetsvoorstel Wijziging van de Wet werk en bijstand en enkele andere sociale zekerheidswetten is de staatssecretaris nog in gesprek met de Tweede Kamer. Die gesprekken kunnen aanleiding geven tot het aanpassen van de voorstellen.
Signalen vanuit de samenleving zijn hierbij van groot belang. Waar mogelijk worden signalen betrokken bij het verder uitwerken van de voorstellen.
Met vriendelijke groet,
Anonieme Medewerker
Afdeling Publiek & Informatie
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid