Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV nu even groot als VVD+PvdA

16-02-2014 09:45

Sinds eind oktober zijn er weinig verschuivingen in de electorale verhoudingen. Ook deze week is dat het geval: de VVD daalt 1 zetel en de PVV stijgt er 1. Maar het gevolg is wel dat VVD+PvdA met 30 zetels nu exact gelijk staat met de PVV. De VVD staat nu op de 5e plaats en de PvdA 6e plaats.

peiling-16feb2014

Stemgedrag

Hoe ingrijpend anders de politieke verhoudingen nu zijn dan anderhalf jaar geleden bij de verkiezingen blijkt wel als de uitslag van het onderzoek (pdf) bekeken wordt naar geslacht, opleiding en inkomen:

  • Vrouwen hebben zich nog meer afgekeerd van VVD+PvdA dan mannen. Nog maar 16 procent van de vrouwen kiest een van deze twee partijen, terwijl dat bij de mannen 24 procent is.

PVV + SP worden door vrouwen beduidend meer gekozen dan door de mannen (43 procent tegen 29 procent).

  • Terwijl bij de verkiezingen 43 procent van de kiezers met een lagere opleiding VVD of PvdA kozen is dat nu nog maar 13 procent.

PVV+SP scoorden bij de verkiezingen 37 procent onder deze groep kiezers, inmiddels is dat 56 procent. (PVV alleen scoort 33 procent). Bij kiezers met een hoge opleiding staat D66 duidelijk nummer 1 (25 procent).

  • Bij de kiezers met een hoog inkomen staat de VVD nog nummer 1 (maar is wel gedaald van 47 procent bij de verkiezingen naar 31 procent nu). D66 staat nu met 25 procent op de 2e plaats.

Bij de kiezers met een laag inkomen stond de PvdA bij de verkiezingen op nummer 1 (met 29 procent). Dat is inmiddels gedaald naar 12 procent. SP en PVV ieder scoren bijna 25 procent bij deze groep kiezers.  

Oordeel over landelijke situatie

Meer en meer worden de gemeenteraadsverkiezingen door de kiezers gebruikt om hun oordeel uit de spreken over de landelijke situatie in de politiek. Daarnaast zien we sinds 1986 een daling van de opkomst van boven de 70 procent naar een niveau van 54 procent van 4 jaar geleden. Die lagere opkomst wordt gecombineerd met een steeds hogere score van lokale partijen. In 1986 haalden PvdA+CDA+VVD nog 73 procent van de stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen en lokale partijen 12 procent.

In 2010 haalden die drie partijen samen nog maar 46 procent van de stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen en lokale partijen 24 procent. (Alleen in 2002 haalden lokale partijen wat meer: 25 procent).   We koersen af op gemeenteraadsverkiezingen met de laagste opkomst ooit, de laagste score voor PvdA+CDA+VVD ooit en de hoogste score voor lokale partijen ooit.

Had Plasterk moeten aftreden?

Ten slotte vindt 58 procent van de kiezers dat Ronald Plasterk wel als minister had moeten aftreden. 35 procent vindt van niet. Kiezers van D66 waren als enige in meerderheid (53 procent) tegen het aftreden van Plasterk.