In een door de Nigeriaanse terroristische groepering Boko Haram gemaakte video zijn enkele van de meisjes herkend die in 2014 ontvoerd werden. Dat blijkt uit informatie via het persbureau AFP. De grootschalige ontvoering vanuit een school was het startsein voor de internationale campagne #bringbackourgirls, maar heeft tot nu toe niet de vrijlating geleid. De Nigeriaanse regering voert een felle strijd tegen de terroristen, maar krijgt ook veel kritiek op hun aanpak.
De video werd schijnbaar in december al gemaakt, en is naar de Nigeriaanse overheid gestuurd. Op de beelden zijn een aantal zwart gesluierde meisjes te zien die zeggen dat ze van de bewuste school in de plaats Chibok komen. Ze vragen de Nigeriaanse regering te onderhandelen over hun vrijlating. Een aantal ouders zou onder de 15 meisjes die in de video voorkomen hun kind herkend hebben.
Het is nu precies twee jaar geleden dat de meisjes ontvoerd werden. Het nieuws rondom deze video valt dan ook samen met de herdenking van dat feit. Gisteren waren er in de Nigeriaanse stad Lagos protesten die aandringen op nieuwe druk op het onderzoek naar de kidnapping. In Nederland was er vorige week een protestmars, #futureforourgirls, waar ook minister Ploumen mee liep.
Bij de ontvoering werden in 2014 276 meisjes ontvoerd door de terroristen. Voor hun lot wordt sindsdien gevreesd. De leider van de groepering zei de meisjes te bekeren tot de islam en desnoods te dwingen te trouwen met zijn strijders. Slechts enkele van de gegijzelde kinderen zijn sindsdien gevonden en gered.
Hoewel de Nigeriaanse regering Boko Haram maanden geleden al ‘technisch verslagen’ noemde, gaat de strijd nog steeds door. Geregeld worden er wel gijzelaars bevrijd, onder wie vaak ook groepen kinderen. Begin 2015 werden er zo 300 kinderen bevrijd uit handen van de groepering, maar het ging niet om de meisjes die destijds zoveel aandacht kregen.
Een van de kritiekpunten is dat de Nigeriaanse overheid zo fel is, dat ouders niet eens meer nieuwe ontvoeringszaken durven te melden. Zou zou al eerder een grote ontvoeringszaak van schoolmeisjes, groter dan de #bringbackourgirls zaak, niet aan het licht zijn gekomen omdat de centrale overheid niet op de hoogte werd gesteld. Volgens Amnesty International heeft de terreurgroep minstens tweeduizend meisjes en vrouwen ontvoerd.
Protestmars tegen ontvoeringen door Boko Haram van meisjes en vrouwen in Nigeria
Nigeria strijdt al jaren tegen de islamitische extremisten van Boko Haram, dat zichzelf nu ‘ISIS West Afrika’ noemt. Ze claimt daarbij successen, en weet inkomstenbronnen van de groepering af te sluiten. Veemarkten die gestolen vee verkopen, inmiddels een standaard tactiek, worden gesloten. Het leger arresteert ook steeds meer militanten, waaronder een ISIS-recruiter enige tijd geleden. Boko Haram komt daarmee in het gedrang, maar lijkt nog ver van ‘technisch verslagen’. Hoogstwaarschijnlijk een slag in het gezicht van de Nigeriaanse regering.
De extra druk zet de terroristen aan tot nieuwe aanslagen. Een aanslag op een vluchtelingenkamp eiste 56 slachtoffers, en bij een raid op een dorp door Boko Haram vonden ten minste 30 mensen de dood.
De groepering zet vaak kinderen en vrouwen in bij zelfmoordaanslagen. Zij zijn al gauw minder verdacht. Daarnaast voeren de strijders zelf raids uit op dorpen, vooral in het noord-oosten van het land. Zo zaaien ze moordend onrust, en wordt vee buitgemaakt.
Omringende landen van Nigeria, Tsjaad, Kameroen, Niger en Benin hebben een troepenmacht gevormd om de terreur te stoppen. Onder andere rond het Tsjaadmeer, dat een natuurlijke grens tussen verschillende landen vormt, vinden regelmatig aanslagen plaats.